2024. május 19. - Ivó, Milán

7500 pedagógust bocsátanak el

A szaktárca becslései szerint a pedagógus-elbocsátások végleges száma nem éri majd el a 7500-at. Jelenleg valamivel több, mint 5800-an vannak állás nélkül, nekik a különböző tovább- és átképzési programok nyújthatnak segítséget. Ezeket központilag finansz
2007. szeptember 27. csütörtök 17:29 - Hírextra
A 2006/2007-es tanév végén több mint 182 ezer pedagógus dolgozott a közoktatási rendszerben. A szeptember 17-i adatok szerint eddig 8745 tanárt küldtek el az iskolákból, az átalakítások miatt, de ez a szám még nőni fog. Ebből csaknem kétezren nyugdíjba mentek, jó néhány száz tanárnak lejárt a határozott idejű munkaszerződése, és több mint 200-an csatlakoztak a Prémium Évek programhoz. Ezt minden iskolában kötelező felajánlani annak, aki öt éven belül előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult és legalább 25 évet eltöltött a közszférában. Ezek a tanárok a jogszabályban előírt heti kötelező óraszám 33 százalékát teljesítik, illetve maximum heti 6 órában kell foglalkozniuk egyéb, az oktatói munkával összefüggő feladatokkal.

Az utcára került tanárok az állandó helyettesítési rendszerbe is bekapcsolódhatnak. Erre a helyi önkormányzatnál lehet jelentkezni, de nem működik minden megyében. A "Pedagógusok új szerepben" programra bárki jelentkezhet, aki eredeti szakképzettségéhez közel álló területen szeretné bővíteni a tudását (például közművelődés, turisztika, tanügyigazgatás), de csak akkor, ha még van munkáltatói jogviszonya. Ennek a programnak a része, hogy a pedagógusok a "közoktatási reformmal" együtt járó adminisztrációt is képesek legyenek ellátni a jövőben, illetve a mai követelményeknek megfelelő órarendet és pedagógiai programot tudjanak írni. A korábban meghirdetettel ellentétben a pályázatokat várhatóan csak a jövő év első felében írják ki.

Az "Új Pálya" programot a Szociális és Munkaügyi Minisztérium hirdette meg. Az átképzésekről a regionális munkaügyi központokban, illetve a mellettük lévő szolgáltató centrumokban lehet tájékozódni. A beiskolázási igényeket még csak most mérik fel, bővebbet november végére lehet tudni - közölte a szaktárca.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint 10 ezerre is nőhet az állástalan pedagógusok száma, a számukra indított továbbképzési programok azonban nincsenek rendesen kidolgozva. Az érdekképviselet úgy véli, a tanárokat a közoktatásban kellene tartani, de a kormány ehelyett az átképzési programokra helyezi a hangsúlyt, hogy a pályát váltó tanárok fizetését ne közpénzből kelljen megoldani - mondta korábban Kerpen Gábor, PDSZ elnök.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását