2024. május 18. - Erik, Alexandra

Negyven éve indult a Beatles zöld almája

A Beatlesnek 1967. második felében, Brian Epstein halála után, a saját kezébe kellett vennie kiadói és pénzügyeit. Ennek az egyik legfontosabb lépése, az Apple Publishing Ltd., a saját kiadóvállalat létrehozása volt éppen negyven évvel ezelőtt.
2007. szeptember 26. szerda 12:05 - Hírextra

Ez az esemény a források döntő többsége szerint 1967. szeptember 27-én történt, de sokan zavarban vannak az óriási üzlet különböző elágazásainak születési dátumát illetően. Ismert egy 1967 nyári dátum, amely azonban nemcsak a kifejezetten kiadói tevékenységgel foglalkozó Apple Ltd. létrejöttének dátuma, azután 1968 januárjáról is beszélnek, ez azonban már az Apple Records indulásának időpontja.

Az egész cég nemcsak a zenével, tehát a hanglemezek, kották stb. kiadásával foglalkozott, hanem filmezéssel, szórakoztató elektronikával, divattal és még sok minden mással. Az ületi ügyek intézésével Alan Kleint, az egykor a Rolling Stonest is menedzselő szakembert bízták meg.
Nem árt tudni, hogy a Beatles Almája mellett létezik egy ugyanezen a néven szereplő komputerbirodalom is, s a két cég régóta még peres úton sem tud dűlőre jutni a névhasználat kérdésében.

A lemezkiadót a Beatles együttes tagjai fiatal tehetségek támogatására alapították. Az első szerződést Mary Hopkin énekesnővel kötötték, aki a Those Were the Days című dalával megszolgálta a bizalmat - igaz, utána hamar eltűnt a süllyesztőben.

Ezt azonban megelőzte az első Apple-kislemez megjelenése, amelyen a Hey Jude és a Revolution volt hallható.

A Beatles a saját zenéjét illetően a Parlophone-nal és a Capitollal állt szerződéses kapcsolatban. Az Apple születésekor új szerződést kötöttek az EMI-jal és a Capitollal. Ez a két cég 1975-ig engedélyezte az Apple-lemezek terjesztését. Az Apple tulajdonosi jogai az általa szerződtetett zenészek felvételeire, míg az EMI-é a Beatles-lemezekre vonatkozott.

Az évek során az Apple-lemezeken jelentek meg a Beatles, valamint tagjainak szólólemezei, illetve a hozzájuk kötődő előadók, együttesek, például a Plastic Ono Band, az Elephant Memory Band, a Wings és a Traveling Wilburys korongjai.

Az egyéb zenészek és énekesek közül Mary Hopkin mellett az Apple népszerűsítette a Badfinger együttes, a Jackie Lomax, a Hot Chocolate, Jackie Lomax, James Taylor, a ModernJazz Quartet és nem utolsósorban Ravi Shankar szitárművész felvételeit. Az Apple kiadványa volt egyebek között a The Concert for Bangla Desh című kitűnő lemez is.

Az Apple kiadó része volt a Zapple, amely alternatív kísérleteket adott ki többek között John Lennontól és Yoko Onótól.

Az Apple leányvállalatai Nagy-Britannián kívül számos európai országban, de az Egyesült Államokban és Ausztráliában is működnek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását