2024. május 2. - Zsigmond

Közös születésnap

A filmművészet két jelentős személyisége, Szabó István és a cseh Jirí Menzel együtt ünnepli 70. születésnapját jövő hétfőn Budapesten, az Örökmozgó Filmmúzeumban - közölte a Magyar Nemzeti Filmarchívum sajtóreferense hétfőn az MTI-vel.
2008. február 11. hétfő 18:47 - Hírextra

Fejes Katalin tájékoztatása szerint a filmvetítéssel egybekötött születésnapi fogadáson a meghívott vendégek személyesen is találkozhatnak a két Oscar-díjas rendezővel.

Szabó István február 18-án, hétfőn, Jirí Menzel pedig 23-án, szombaton ünnepli 70. születésnapját.
A hétfő este nyolc órakor kezdődő rendezvényen levetítik a csehszlovák újhullám kiemelkedő rendezőjének 1969-ben készített, Pacsirták cérnaszálon című filmjét, majd Szabó István 1980-as rendezését, a Mephistót.

Szabó István 1938. február 18-án született Budapesten. Az akkori Színház- és Filmművészeti Főiskolán Máriássy Félix tanítványaként szerzett diplomát. Pályáját alanyi hangvételű, költőien megformált rövidjátékfilmekkel kezdte. Első játékfilmje az Álmodozások kora volt, ezt nemzedéki életrajzok (Apa, Szerelmesfilm, Tűzoltó utca 25.), majd a Budapesti mesék című allegorikus filmköltemény követte.

Bizalom (1979) című filmjét már Oscar-díjra jelölték, majd a Klaus Mann regényéből rendezett Mephistóval el is nyerte az eddigi egyetlen magyar játékfilmes Oscar-díjat (1982). A napfény íze című, 1999-ben készült filmje Európai Filmdíjat kapott, majd 2000-ben az amerikai Nemzeti Kritikusok Szövetsége (The National Board of Review) az év tíz legjobb filmje közé választotta. További jelentős filmjei közé tartozik a Redl ezredes, Hanussen, Találkozás Vénusszal, Csodálatos Júlia, Rokonok.
Szabó István az Európai Filmakadémia igazgatótanácsának, valamint számos hazai és nemzetközi filmművészeti intézménynek a tagja, a Széchenyi akadémia alapító tagja. Balázs Béla-díjjal 1967-ben, Kossuth-díjjal 1975-ben tüntették ki. 2002-ben Berlinben megkapta a Diamond Bucherer Award for Peace elnevezésű filmes békedíjat, 2004 végén az isztambuli Mozi és a történelem című filmfesztiválon, 2005-ben a 27. Moszkvai Filmfesztiválon is életműdíjat kapott.

Jirí Menzel 1938. február 23-án született Prágában. 1962-ben szerzett szülővárosában filmrendezői diplomát. Pályafutását két rövidfilmmel kezdte 1965-ben: a Bohumil Hrabal elbeszélései nyomán Baltazár úr halála címmel készült alkotása után egy krimiparódia, a Bűntény a leányiskolában következett.

Filmjeinek többségét irodalmi alkotások nyomán készíti. Hrabal-mű alapján rendezte a Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmet (ezzel 1967-ben elnyerte a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat), a Pacsirták cérnaszálon, a Sörgyári capriccio, valamint a Hóvirágünnep című alkotásait. Vladislav Vancura-adaptáció a Szeszélyes nyár és a Vége a régi időknek. Az 1968-as Bűntény a mulatóban című rendezésében politikai felhangok is felfedezhetők. Szívesen állította szembe egymással a falusi és a városi életformát (Magány az erdőszélen, Az én kis falum). Jelentős filmjei közé tartozik az Ivan Csonkin közkatona élete és különleges kalandjai is.

2000 és 2003 között a prágai Na Vinohradech elit színház művészeti vezetője volt. 2004-ben Budapesten az Új Színházban, 2005-ben a József Attila Színházban rendezett egy-egy darabot.
2004-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést a magyar kulturális életben betöltött szerepéért, magyarországi rendezései, vendégjátékai elismeréseként.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását