2024. május 16. - Mózes, Botond

Kibővült a múzeum

Gazdagon kibővített anyaggal nyílt meg újra kedden az érdi Magyar Földrajzi Múzeum állandó kiállítása, amely a magyar geográfusok, geológusok kutatásainak történeti dokumentumait, egzotikus utazásaik relikviáit mutatja be.
2007. szeptember 25. kedd 18:03 - Hírextra

Mint azt Kubasek János, az intézmény igazgatója az MTI-nek elmondta, az egyedülálló múzeumot Balázs Dénes földrajztudós, világutazó kezdeményezésére 1983-ban nyitották meg, hogy a mintegy 900 magyar geológus, tudományos kutató, világjáró munkásságát, gyűjteményük darabjait a közönség elé tárják.

Ehhez legnagyobb mértékben az 1950-ben elhunyt Cholnoky Jenő földrajzprofesszor több mint 10 ezer tételből álló hagyatéka szolgál alapul - emelte ki az igazgató.

Hozzátette: a térképek, felszerelési tárgyak, dokumentumok között kiállítják például az orientalista Germanus Gyula dolgozószobájának bútorzatát és 1936-os keleti útján használt utazótáskáját.

Az újdonságok sorában Kubasek János érdekességként említette a Nagy Balázs vezette 2002-es Antarktisz-expedícióból származó kitömött pingvint.

A múzeumban megtekinthető az első magyar világutazó, a XIII. században a magyarok őshazájának felkutatására indult Julianus barát mellszobrának gipsz változata is - mutatott rá Kubasek János, megjegyezve, hogy az eredeti a budai Várban látható.

Újdonság a most leleplezett Vámbéry Ármin szobor - mondta az igazgató, emlékeztetve arra, hogy az 1832-ben született és 1913-ban elhunyt tudós és politikus az 1860-as éveket Konstantinápolyban töltötte és eközben dervis álruhában bejárta Perzsiát és Közép-Ázsiát. Utazásairól, tudományos felfedezéseiről több könyvet írt, Londonban utcát is elneveztek róla - hívta fel rá a figyelmet az igazgató.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását