2024. április 20. - Tivadar

Magyar operatőrök Los Angelesben

Nincs szükség feliratra: László és Vilmos - ez a címe annak a filmnek, amelyet a A Los Angeles-i Megyei Művészeti Múzeum (Los Angeles County Museum of Art) filmszinházában mutattak be a hétvégén két világhírű magyar származású operatőrről.
2008. november 16. vasárnap 20:20 - Hírextra
James Chressanthis filmje, a No subtitles necessary: László and Vilmos a hollywoodi film két mesteréről, Kovács Lászlóról és Zsigmond Vilmosról szól. A két világhírű operatőr 1956-ban hagyta el Magyarországot, a forradalom eseményeiről általuk készített nagy mennyiségű felvétellel menekültek el Ausztriába. Hollywoodba kerültek, ahol művészetük méltán kapott széleskörű elismerést.

Kovács László és Zsigmond Vilmos sok tucat ismert film operatőre volt. A 2007-ben elhunyt Kovács egyebek között a Szelíd motorosok, A Pokol Angyalai újra száguldanak, a Bútorozott szoba, Az a hideg nap a parkban, Öt könnyű darab, Alex Csodaországban, A nagy koppanás, Papírhold, Huckleberry Finn kalandjai, a New York, New York, az Édenkert a sikátorban, az Édes vétkezés, a Szellemirtók, Az új karate kölyök, Szabadítsátok ki Willyt!, Tökéletes másolat, Álljon meg a nászmenet!, Szívedbe zárva, Beépített szépség, Két hét múlva örökké és sok más film ünnepelt operatőre volt.

Az Oscar-díjas Zsigmond a többi között a Madárijesztő, Harmadik típusú találkozások, A szarvasvadász, Az utolsó valcer, Az eastwicki boszorkányok, Hiúságok máglyája, A tékozló apa, Sztálin, Maverick, Bánk Bán, Az élet háza, Jersey Girl, A Fekete Dália című filmeket jegyezte.
A zsúfolásig megtelt vetítőteremben a filmet követően beszélgetésre került sor a film alkotóival és Zsigmond Vilmossal, ezen részt vett Peter Fonda, a Szelíd motorosok egyik főszereplője és Richard Donner filmrendező is.

A közönség nagy tetszéssel fogadta a filmet, amelyet a vetítés előtt a múzeum vezetése és a film rendezője mutatott röviden be. Bokor Balázs főkonzul méltatta a két magyar származású operatőr művészeti alkotásait és életútját.

A filmben hosszabb részletek láthatóak az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiből. Kovács és Zsigmond részletesen beszél magyar tanítómestereiről, magyarországi filmes tanulmányairól. A filmben megszólaltatott személyiségek egyértelműen kimondják, hogy a két magyar operatőr munkássága rányomta bélyegét a hollywoodi filmekre. Kovács és az Oscar-díjas Zsigmond új technikai fogások tömkelegével lényegileg megváltoztatta a filmes paradicsom technikai-művészeti színvonalát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását