2024. május 3. - Tímea, Irma

Egyre több fiatal szed dilibogyókat

Robbanásszerűen nőtt az antidepresszánsok népszerűsége az olasz fiatalok körében, az utóbbi hat évben duplájára emelkedett a gyógyszerfogyasztás.
2007. szeptember 25. kedd 08:49 - Hírextra

A L,Espresso című magazin beszámolója szerint a 18. életévüket még be nem töltött olasz fiatalok már kétszer annyi antidepresszánst szednek pszichológiai problémáikra - például a pánikbetegségre, depresszióra, étkezési zavarokra, vagy egyszerűen csak félénkségük legyőzésére - mint hat évvel korábban.

"Tíz évvel ezelőtt ezeket a gyógyszereket még elsősorban az idősebb korosztály tagjai fogyasztották, s csak komoly esetekben írták fel a betegeknek. Manapság már minden bajra, amit kényszerbetegségnek sorolnak be, ezeket írják fel. A dohányzás és a szezonális hangulatváltozások leküzdéséhez is ezeket a szereket adják, miközben egyáltalán nem bizonyított, hogy az antidepresszánsok hatásosak ezekben az esetekben" - mondta Corrado Barbui, a Veronai Egyetem pszichiátere.

Egyedül 2006-ban nyolc százalékkal nőtt a fogyasztás mértéke, a gyógyszerek évente 650 millió eurós üzletet jelentenek. A káros mellékhatásokról ugyanakkor csak kevés információ jut el az emberekhez - fűzte hozzá a pszichiáter. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a 24 év alatti fiatalok körében magasabb az öngyilkosságra való hajlam, ha a fiatalabb generáció tagjai antidepresszánsokat szedtek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását