2024. május 26. - Fülöp, Evelin

Újfajta kommunikáció a rendőrségnél

A rendőrségi munka közérthetőbb magyarázta, naprakész tájékoztatás az állampolgároknak, az újságíróknak és a hivatásos állománynak - foglalta össze terveit az új rendőrségi szóvivő az MTI-nek.
2009. március 16. hétfő 18:42 - HírExtra
Főkapitányi döntésre közérthetőbbé szeretnék tenni a rendőrség munkáját, ezért van szükség a kommunikációs arculatváltásra - mondta Makula György, aki 2001 júniusa óta szolgál a rendőrség kötelékében.

Közölte: céljuk, hogy megyei és régiós szinten is összehangolják a kommunikációt. Ezentúl az országos médiaérdeklődésre számot tartó eseményekről, függetlenül attól, hogy azok hol történnek, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivői adnak tájékoztatást, míg a megyéket érintő ügyekről továbbra is a helyi referensek szolgálnak információkkal.

Hangsúlyt fektetnek arra is, hogy a szolgálatot teljesítő rendőrök friss, naprakész információkat kapjanak az állományt és személyüket érintő kérdésekről, ezért első körben megújítják a belső kommunikációs rendszert, az intranetet.

A szóvivő elmondta, hogy az írott és elektronikus médiában a rendőrség új arculatot akar mutatni: az eddiginél többször szeretnének beszámolni a rendőrség eredményességéről, sikeréről, hogy az állampolgárokban erősödjön a hatóságba és a közbiztonságba vetett bizalmuk.

Az ORFK Szóvivői Irodát ezentúl Tímár Zoltán vezeti, aki korábban a határőrség kommunikációs tevékenységét irányította

A szóvivői feladatokat március 6-ától Bényi Mónika őrnagy, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság eddigi sajtóügyeletese és Makula György őrnagy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa látja el, miután a korábbi rendőrségi kommunikációs igazgató, Garamvölgyi László dandártábornok vezetői kinevezését Bencze József országos rendőrfőkapitány indoklás nélkül visszavonta, és kiemelt főtanácsadónak kinevezte.

Az új rendőrségi szóvivő nem titkolja roma származását, sőt, úgy gondolja, a legjobb példaként szolgálhat azok számára, akik a rendvédelmi pályára készülnek.

"Elsősorban rendőr vagyok, és én, illetve a hozzám hasonló kollégáim a legjobb ellenpéldái annak a sztereotípiának, hogy minden cigány bűnöző" - jelentette ki Makula György őrnagy az MTI-nek. Hozzátette: pályafutása bizonyítja, hogy a hátrányos helyzetű, mélyszegénységben élő embereknek is van kitörési lehetőségük; tanulással, akarattal bármit el lehet érni.

Az Országos Rendőr-főkapitányság új szóvivője rendőrtiszti főiskolásként, a Romaversitas hallgatójaként is segítette a nehéz sorsú gyermekek tanulmányát, majd bűnmegelőzési és drogprevenciós programokat vezetett.

A bűnügyi szakon végzett rendőrtiszt hasonló okok miatt 2006-ban, hat ország szervezeteinek részvételével megalapította az Európai Roma Rendvédelmi Bajtársi Közhasznú Egyesületet az Igazságügyi Minisztérium, a Nyílt Társadalmi Intézet (OSI), valamint a brit és az amerikai Fekete Rendőrök Egyesülete támogatásával.

Makula György elmondta, hogy tovább folytatja egyesületi tevékenységét, főtitkári feladatokat lát el. Céljuk, hogy minél több romát vonjanak be a rendvédelmi, így a rendőrség mellett a büntetés-végrehajtási, a katasztrófavédelmi, valamint a vám- és pénzügyőri pályára.

Megjegyezte: az ország közigazgatási szervei közül a legkorábban és a legtöbb programot a rendőrség indította a roma fiataloknak, és az ösztöndíj-támogatások révén többtucatnyi fiatal került az állományba. A Jászkisérről származó szóvivőnek a rendőri pálya adott lehetőséget a kitörésre.

A főkapitányi tervek szerint a roma fiatalok számára a jövőben kibővítik a lehetőségeket, és még vonzóbbá teszik számukra a rendőri pályát, "ehhez azonban ők is kellenek". A törvényi feltételek megléte mellett fizikai felkészültségre és jó tanulmányi eredményre is szükség van ahhoz, hogy valaki rendőrré válhasson - mondta Makula György.

Az MTI információ szerint az országos rendőrfőkapitány azt követően keresett roma származású rendőrt a szóvivői feladatok ellátására, hogy Kállai Ernő kisebbségi ombudsman tavaly április 15. és szeptember 15. között átfogó vizsgálatot végzett a rendőrségnél, és tavaly novemberi ajánlásában erre tett javaslatot Bencze Józsefnek.
Kinevezésének körülményeiről Makula György mindössze annyit mondott, nincs tudomása, hogy személyét Kállai Ernő kisebbségi ombudsman javasolta volna.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását