2024. április 20. - Tivadar

Öt olimpiai kvóta

Felemásan szerepeltek a magyarok a bakui olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon, amelyen érmet egyet sem, öt kvótát ugyanakkor sikerült szerezniük. Négy kötöttfogású, Lőrincz Tamás (66 kg, 5. hely), Bácsi Péter (74, 7.), Fodor Zoltán (84, 8.) és
2007. szeptember 24. hétfő 11:48 - Hírextra

Struhács György, a kötöttfogásúak szakvezetője elégedetten beszélt tanítványai teljesítményéről, de sajnálkozásának adott hangot, hogy Deák Bárdos Mihálynak nem sikerült egy újabb medállal gazdagítania éremgyűjteményét.

"Elégedett vagyok a fiúkkal, hiszen az előzetesen várt három kvóta helyett négyet is sikerült szereznünk. Külön öröm, hogy olyan súlycsoportokban nincs biztos pekingi résztvevőnk, amelyekben versenyképesek vagyunk, azaz jó esélyünk van ezekben a kategóriákban is a további három kvalifikációs viadalon" - mondta Struhács, aki elsősorban a 120 kilós Deák Bárdost sajnálta, hogy lecsúszott a dobogóról, mivel szerinte neki ez nagy lökést és plusz motivációt jelentett volna Pekingig. Az ötszörös vb-ezüstérmes, Európa-bajnok ugyanakkor bizakodóan tekint a jövőbe, mert mint megjegyezte, ez a vb számára arra volt jó, hogy bebizonyosodott, bárkivel "partiban van".

A szintén ötödik, éremért birkózott Lőrincz Tamással kapcsolatban Struhács megjegyezte, egyelőre erősebb nála mindkét legyőzője, az olimpiai bajnok azeri Farid Manszurov és az amerikai Justin Harry Lester is, de még van egy éve, hogy ezen változtasson.

A szakvezető a hiányzó kvótákkal kapcsolatban úgy vélte, az 55 kilós Oláh Tibor és a 96 kilós Kiss Balázs jó eséllyel száll majd harcba az ötkarikás szereplésért, míg 60 kg-ban elképzelhető, hogy jövőre az olimpiai bajnok Majoros István indul, mivel Kliment Lászlónak egy évben kétszer több mint tíz kilót lefogyasztani túl sok lenne.

A szabadfogásúak szakvezetője, Gulyás István érthetően csalódottabban nyilatkozott, hogy négy, akár éremre is, de kvótaszerzésre mindenképpen esélyes versenyzője közül csak a 74 kilós Hatos Gábor vívta ki a pekingi részvétel jogát hetedik helyével.

"A kvóták miatt egyelőre nem is aggódok, mivel ez csak a négylépcsős rendszer első állomása volt, sokkal inkább bizonyos problémákra kell megoldást találnunk, amelyek miatt most elmaradtunk saját várakozásainktól, holott a nemzetközi versenyeken ennél sokkal jobb eredményeket értünk el" - mondta Gulyás.

Elmondása szerint a 60 kg-os Wöller Gergő esetében a fogyasztás utáni regenerálódást kell megfelelővé tenni a sikeres szereplés érdekében, ugyanis egy olyan kínai versenyzőtől kapott ki, akit felkészülési időszakban szinte mindig legyőzött. A 96 kilós Kiss Gergelyről megjegyezte, ő nemrég váltott súlycsoportot, neki még bele kell erősödnie ebbe a kategóriába, illetve sokkal gyorsabban kell gondolkodnia.

"Ritter Árpit sajnálom a leginkább, hiszen talán utolsó vb-jén érmet dobott el magától. Taktikai hibát követett el, hogy nem támadott. Biztos vagyok benne, ha még 20 másodpercig tart a mérkőzés, akkor ő nyer. Bombaformában volt, hiszen a felkészülés alatt olyan riválisokat győzött le, akiket korábban soha, mint például Szajtyijevet. Hiába zseniális kontrabirkózó, ahhoz, hogy ezt alkalmazza, legalább két ponttal vezetnie kell. Egyszerűen el kell hinnie, ha támad, akkor is eredményes, márpedig kétségem sincs, hogy az amerikai ellen eredményes lett volna" - mondta Gulyás.

A 120 kilós Aubéli Ottóval kapcsolatban megjegyezte, rendkívül nehéz sorsolást kapott, így talán nem volt elég motivált, hogy az első körben legyőzze grúz riválisát, akit szerinte komoly tétmeccsen, azaz éremért vagy kvótáért felülmúlt volna.

Vatai László, a nők szövetségi kapitánya viszont teljes mértékben elégedetlen, mivel öt versenyzője közül kizárólag Sastin Marianna tudott mérkőzést nyerni, de ő is csak egyet, így egyetlen kvótát sem sikerült szerezni. Ennek ellenére reméli, hogy a négy olimpiai súlycsoportból (48, 55, 63, 72) kettőben sikerül majd magyar versenyzőnek indulási jogot szereznie.

A birkózók következő kvalifikációs versenye a jövő évi Európa-bajnokság lesz, amelyen a legjobban szereplő kvóta nélküli versenyző jut indulási joghoz, ezt követően pedig két kvalifikációs versenyt rendeznek. Ezeken az adott súlycsoportokban olyan versenyzők indulhatnak, akiknek még nincs meg a pekingi repülőjegyük. Az első viadalról a férfiak esetében négyen, a nőknél ketten jutnak kvótához, míg a másodiknál kategóriánként három férfi és két nő válhat olimpikonná.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását