2024. április 25. - Márk

Katasztrófát hozhat a La Nina

Rendkívüli mennyiségű csapadékkal, máshol pusztító szárazsággal tetőzik az év végén a La Nina - jósolják az ENSZ szakértői.
2007. szeptember 24. hétfő 13:25 - Hírextra

Katasztrófákkal járhat a La Nina néven ismert időjárási jelenség erősödése a következő hónapokban. Az Egyesült Államok délnyugati részén tovább súlyosbodhat a csapadékhiány. Los Angelesben például minden idők legszárazabb éve lehet az idei. 

Az északnyugati államokban és Kanada nyugati területein ellenben a sokéves átlagnál több havat és nagyobb hideget hozhat a tél. Brazília északi részén heves esőzések várhatók, míg az ország déli felében és Argentínában nagy aszály lehet. A La Nina  még az Antarktisz vidékét is átrendezheti, a Csendes-óceán felé tolhatja el a jégtakarót. 

A meteorológusok szerint a Közép-Afrikában pusztító özönvíz, Ázsiában pedig a különösen kemény monszun kialakulásában is szerepe volt a jelenségnek. Indiában és Bangladesben legalább ezer áldozata volt az árvizeknek, Afrikában mintegy másfél millió embert kellett kitelepíteni. 

Mindez csak a kezdet: "A La Nina még csak formálódik, egyre erősebb lesz és december-január körül éri el a csúcspontját" - mondta Rupa Kumar Kolli, ENSZ Meteorológiai Világszervezet (WMO) vezető munkatársa. 

Egyelőre nem lehet megbecsülni, hogy Európában milyen hatásai lesznek. "A La Nina révén enyhe lehet a tél vége, de nem egyértelműek a jelek" - mondta Adam Scaife, a Hadley Center, a brit meteorológiai szolgálat exeteri kutatóközpontjának munkatársa.

A hurrikánszezon is a La Nina miatt mozgalmas a Mexikói-öböl és a Karib-tenger térségében. Csak ebben a hónapban két ötös erősségű trópusi ciklont regisztráltak, és az egyik minden eddiginél gyorsabban fejlődött egyszerű viharból hurrikánná. 

La Nina (a spanyol szó jelentése: kislány) idején Közép- és Dél-Amerika partjainál lehűl az óceán vize, Ausztrália, Indonézia és a Fülöp-szigetek térségében pedig felmelegszik. A hőháztartás felborulása módosítja az időjárást alakító felső légköri áramlások rendszerét, megváltoztatva a csapadék mennyiségét az egész világon. 

Az éghajlattan tudománya szerint a La Nina a tele-connection (kb. távkapcsolat) elnevezésű folyamat útján alakítja az időjárást. A vízhőmérséklet változása megváltoztatja a Csendes-óceán felett a légnyomást és a szelek járását, ami hatással van a trópusokon a légköri áramlásokra. Ezek aztán mint a vízbe dobott kő keltette hullámok a legtávolabbi vidékeken is befolyásolják a felső légköri áramlatokat, és így a csapadékmennyiséget. 

A La Nina általában nem tart tovább egy évnél, és éppen ellenkező módon hat, mint az El Nino (kisfiú) nevű jelenség: szárazságot okoz, ahol az El Nino csapadékbőséget, és fordítva - áll a The Times című brit napilap honlapján megjelent beszámolóban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását