2024. április 28. - Valéria

A "túlélés három esztendeje"

A "túlélés három esztendejének" nevezte az elmúlt ciklust a Magyar Írószövetség szombat délelőtt Budapesten megkezdődött tisztújító közgyűlésén Kalász Márton, a szervezet leköszönő elnöke a köszöntők után mondott összegző beszédében.
2007. szeptember 22. szombat 15:04 - Hírextra

 Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, az írószövetség tagjaként, köszöntőjében a szervezet 1956-os, illetve a rendszerváltás előkészítésében betöltött szerepét emelte ki.

Halász János, az Országgyűlés oktatási és kulturális bizottságának fideszes alelnöke Magyarország egyik legjelentősebb civil szervezetének nevezte az írószövetséget.

"Nem lenne bonyolult dolog a kortárs irodalom támogatása, érdemes lenne végiggondolni a struktúrát, az is viszonylag egyszerű" - utalt a politikus a központi támogatások drasztikus csökkentésére.

Úgy vélte, hogy a folyóiratok, szervezetek és kis kiadók támogatása mellett, az alkotói ösztöndíjak emelésére, olvasási közalapítvány létrehozására és "normális" könyvtártámogatási rendszerre lenne szükség.

A kultúrpolitikának dolga lenne, hogy értéket és esélyeket teremtsen, "ha egy kultúrapolitika bátor, akkor ezt a csekély támogatást megadná" - szögezte le az ellenzéki képviselő.

Kalász Márton, aki 2001 óta tölti be az írószövetség elnöki posztját, beszédében a "túlélés három esztendejének" nevezte az elmúlt ciklust, felidézve, hogy az idei évben már csak a társszervezetekkel közösen megfogalmazott nyílt levél hatására kaptak központi támogatást.

"Mi nem koldulni akarunk, ha támogatást kérünk, azt az egész ország kultúrájáért tesszük" - hangoztatta.

A szervezet nehézségei között említette, hogy az írószövetség a tagjai számára anyagi segítséget nyújtó Arany János Alapítványát az Artisjus "megfúrta", valamint azt, hogy a szövetség gazdag könyvtárát, az anyagi problémák miatt, már nem tudják működtetni.

A leköszönő elnök utódjának a szövetség fiatalítását ajánlotta, és azt jósolta, hogy a székház kérdése "mindig gond lesz".

A szervezet új örökös tagjaivá Rába Györgyöt, Vasadi Pétert, Sánta Ferencet és Kányádi Sándort választották - jelentette be Kalász Márton.

L. Simon László, az írószövetség titkára Kalász Mártontól búcsúzva azt mondta: "ennyi aljas támadást egyetlen elnöknek sem kellett kiállnia".

"Magyarországon a rendszerváltás után elmaradt a kultúra kárpótlása" - utalt a szervezet anyagi nehézségeire és a székház fenntartásának problémájára, megjegyezve, hogy a magyar állam "még a Hankook gumigyárat is tudta támogatni húszmillió forinttal, a bankokat pedig közpénzből stafírozták ki".

A szövetség Bajza utcai központjáról szólva leszögezte: a Magyar Írószövetség joggal követeli székházát, erről nem mondanak le, mert mind erkölcsi, mind jogi alapjuk megvan rá.

A Magyar Írószövetség szombati közgyűlésére több mint kétszáz tag regisztrált, így a közgyűlés határozatképes, a tisztújításra a délutáni órákban kerül sor.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását