2024. május 18. - Erik, Alexandra

Rekordbevétel folytatásokkal

A filmbiznisz rekordbevétellel zárta a nyári szezont Észak-Amerikában: több nagy sikerű folytatásnak köszönhetően több mint 4 milliárd dolláros jegybevételt könyvelhettek el.
2009. szeptember 3. csütörtök 15:27 - HírExtra
Pedig Michael Bay, a rekordhoz mintegy 400 millió dollárral (76 milliárd forint) hozzájáruló Transformers: A bukottak bosszúja rendezője kezdetben nem volt maradéktalanul boldog. "Már nem számítunk eseménynek. Csak egy folytatás lettünk, ami nagy különbség" - kritizálta pikírten a sci-fit forgalmazó Paramount Stúdiót, amely szerinte "elbaltázta" a június végén bemutatott sci-fi marketingkampányát.

A hatalmas nézőtábor azonban később minden zűrzavart elsimított, és mire a gépek harcáról szóló akciófilm a nyár befutója lett, már minden érintett elégedetten dőlt hátra a székében.

A mozipénztárakat a Harry Potter és a félvér herceg is szépen megtöltötte: a varázsló-saga hatodik epizódja a nyár második legjövedelmezőbb filmje lett 294 millió dolláros (56 milliárd forint) amerikai bevételével.

Ha azonban összeadjuk az amerikai és tengerentúli jegyeladásokat, a kocka megfordul: a Potter-folytatás összbevétele világszerte 905 millió dollár (173 milliárd forint), míg a Transformersé 828 millió dollár (158 milliárd forint) lett.

A május 1-jétől szeptember 2-ig számolt nyári szezon teljes észak-amerikai kasszája elérte a 4,18 milliárd dollárt (798 milliárd forint), ami az adatot nyilvánosságra hozó Rentrak Corp. szerint az előző évi bevételhez képest 0,01 százalékos növekedést mutat.

Elemzők szerint azonban miközben a nézőszám csökkent, a rekord a jegyárak emelésének tudható be.

A nyári bemutatók hozzák a hollywoodi stúdiók éves mozis bevételének 40 százalékát, nem csoda, hogy minden nagyobb produkciójukat igyekeznek ebben a szezonban elsütni. Mivel a célközönség a húszas éveiben járó fiatal férfi, a vásznon túltengenek a különleges effektusok és a termekből más sem szűrődik ki, mint tűzharc és robbanás.

Az öt legjövedelmezőbb film közé ezen a nyáron az említetteken kívül a Fel! című 3D-s animáció került be 290 millió dolláros (55 milliárd forint) jegyeladással, a Warner Bros. Másnaposok című alacsony költségvetésű vígjátéka 270 millióval (51 milliárd forint) és a Paramount újraindított Star Trek vállalkozása 257 millióval (49 milliárd forint).

A nőknek szánt The Ugly Truth alaposan lemaradva 86 milliót (16 milliárd forint) hozott a konyhára, az Oscar-gyanúsnak tartott Meryl Streep fémjelezte Julie and Julia pedig 71 milliócskát (14 milliárd forint) gyűjtött össze. Pénzügyi értelemben még Sandra Bullock teljesített a legjobban, akinek a Nász-ajánlat című vígjátékára 160 millió (31 milliárd forint) dollárért keltek el a jegyek.

A nagy ráfizetések közé sorolható Eddie Murphy Imagine That című komédiája, Johnny Depp Közellenségek című gengszterdrámája, Sacha Baron Cohen Brünója vagy Will Ferrell Land of the Lost című sci-fi vígjátéka.

A hat hollywoodi stúdió versenyében - a boxofficemojo.com adatai alapján - idén a Warner Bros. vitte el a pálmát a forgalom 20,6 százalékának megszerzésével. A sorban a Paramount követi 18 százalékkal, majd a 20th Century Fox jön 12,5, a Walt Disney 12,1, a Columbia 11,9 és az Universal 9 százalékkal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását