2024. május 2. - Zsigmond

Megnyílik a munkaerőpiac

A németországi szakemberhiány enyhítése céljából november 1-től megkönnyíti az NSZK a munkavállást az EU-ba frissen felvett tagállamokból. A berlini nagykoalíció szerdai döntése révén Magyarországról is mérnökök ezrei dolgozhatnak majd legálisan a szövets
2007. szeptember 20. csütörtök 07:37 - Hírextra
Noha az Európai Unió legnépesebb, 82 millió lakosú tagországában 3,7 millió a regisztrált állástalanok száma, jól képzett műszaki munkaerőből hiány van. Ezért döntött úgy szerdán az Angela Merkel kancellár vezette berlini kormány, hogy szélesebbre tárja a német foglalkoztatási piac kapuit. Németország elsősorban gépész- és villamosmérnököket vár Közép- és Kelet-Európából. Komoly igény van kvalifikált, lehetőleg németül és/vagy angolul tudó gépjárműipari szakemberekre is.

A kabinet szerdán bejelentette, hogy a németországi felsőoktatási intézményekben frissen diplomát szerzett külföldi hallgatók "megtartását" is segíteni kívánják. Ha egy cég ilyen idegenajkú fiatalt akar alkalmazni, már nem szükséges igazolniuk, hogy az állásra nem találtak megfelelő német jelentkezőt.

A szövetségi köztársaságban nagy lendületet vett a gazdasági konjunktúra. A GDP idei növekedése meghaladhatja a 2 százalékot. A berlini nagykoalíció két évvel ezelőtti hatalomra kerülése óta 1 millióval mérséklődött a munkanélküliek száma az NSZK-ban. Németországnak sikerült megőriznie külkereskedelmi (export) világelsőségét. A szövetségi köztársaságot ismét az EU motorjaként emlegetik.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását