2024. április 29. - Péter

Kell pótköltségvetés

A Fidesz szerint biztosan pótköltségvetésre van szükség; az ellenzéki párt 1.200-1.300 milliárd forintos adócsökkentést hajtana végre, de adóemelésben nem lesz partner - mondta Varga Mihály, a Fidesz alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján.
2009. január 29. csütörtök 17:50 - Hírextra
Varga Mihály szerint a miniszterelnök is elismerte, hogy a költségvetés megbukott, azonban nem vonta le a konzekvenciát, és nem beszélt arról, hogy milyen lépéseket kíván tenni annak érdekében, hogy a pótköltségvetési előterjesztés elkészüljön.

Kérdésre válaszolva a politikus azt mondta, hogy a mostani becslések szerint 300 milliárd forintos eltérés van a tavaly elfogadott költségvetéshez képest, és ha már január végén ekkora eltérés látszik, akkor ennél csak "durvább" lesz a helyzet.

"Kár ezt kerülgetni, az államháztartási törvény egyértelműen fogalmaz, ilyen mértékű eltérésnél pótköltségvetésre van szükség" - mondta.

Szintén kérdésre válaszolva kijelentette: annyira rossz a helyzet, hogy a "felületi kezelgetés" már nem ér semmit, ezért a Fidesz szerint radikális, 1.200-1.300 milliárd forintos adócsökkentésre van szükség, hogy a gazdaság kimozduljon dermedt állapotból.

Mint mondta, emellett beruházásösztönzésre és munkahelyteremtésre is szükség van, valamint minden felesleges állami kiadást be kellene fagyasztani.

Szerinte azonban mindezek előfeltétele, hogy először Gyurcsány Ferencnek távoznia kell a magyar politikából. A Fidesz programjának első pontja, hogy "menjetek el" - fogalmazott. A kiadáscsökkentésre vonatkozó kérdésre Varga Mihály azt mondta, hogy a kommunikációs kiadásokat, a luxusautó- és az irodabútor-beszerzéseket le kell állítani, másrészt viszont azt is meg kell vizsgálni, hogy a kormány milyen kötelezettségeket vállalt például PPP-konstrukciók vagy privatizációs ügyletek kapcsán. Emellett szerinte 300-400 milliárd forintot meg lehet spórolni csak azzal, ha kormányváltásra kerül sor, ugyanis ma ennyivel többet fizetünk a hitelekért azért, mert Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök.

A Fidesz alelnöke hangsúlyozta, hogy a miniszterelnök egy újabb, immár sokadik Gyurcsány-csomagot jelentett be, hiszen arról beszélt, hogy ha lesz adócsökkentés, akkor emellett milyen adóemelések történnek majd. Hangsúlyozta, hogy a Fidesz nem lesz partner olyan intézkedésben, amely adóemeléssel jár.

Szerinte az előkészítetlen, átgondolatlan, írásos előterjesztés nélküli rendkívüli ülésen világossá vált, hogy a kormánynak fogalma sincs, hogyan kezelje a válságot. Feltette a kérdést, hogy vajon januárban mit csinált a kormány, ha most kezdenek lázas munkába a minisztériumok. Úgy tűnik, hogy "egy hónapot megint kidobhattunk az ablakon" - jegyezte meg.

Szerinte a rendkívüli ülés után azt is megállapítható, hogy Gyurcsány Ferenc továbbra sem mer a választópolgárok szemébe nézni.

Kijelentette: a miniszterelnöknek abba kellene hagynia a kudarcos konzultációkat és a lázas semmittevést, mert Magyarország pillanatai drágák.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását