2024. április 29. - Péter

3,8 milliárd euróra lehet pályázni

Az Európai Unió elfogadta az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot, amelynek keretében 3,8 milliárd euró brüsszeli forrás válik elérhetővé a gazdák számára 2013-ig - jelentette be a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a csütörtöki kormánysz
2007. szeptember 20. csütörtök 12:31 - Hírextra
A 3,8 milliárd euró a nemzeti forrásokkal kiegészítve 5 milliárd eurónyi pályázati pénzt biztosít a gazdáknak. Mivel a pályázatokhoz önerő is szükséges, így összességében 9 milliárd euró, vagyis több mint kétezer milliárd forint fejlesztés valósulhat meg Magyarországon a következő 6 és fél évben - mondta Gráf József.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban 60 jogcímre lehet pályázni. A mezőgazdaság mellett a vidékfejlesztés is jelentős forrásokhoz juthat. Falvanként átlagosan 8-10 beruházás valósulhat meg, mint például faluszépítés, központi terek kialakítása, iskola és templomfelújítás - közölte Gráf József.

A források jelentős részét ugyanakkor a technikai lemaradás ledolgozására és szerkezetátalakításra fordítják, mert ez elengedhetetlen a magyar mezőgazdaság versenyképességének helyreállításához - mondta a tárcavezető. A mezőgazdaság és az erdészeti szektor versenyképességének javítására az összes brüsszeli forrás 48 százaléka, csaknem 2,4 milliárd euró, vagyis több mint 650 milliárd forint pályázati pénz nyílik meg. A környezetvédelem és természeti környezet fejlesztésére a források 35 százaléka, 1,6 milliárd euró jut. Az életminőség és a vidéki gazdaság diverzifikációjára csaknem 700 millió eurót fogadott el az Európai Bizottság - ismertette a program részleteit a miniszter.

Nagy sikert ért el a magyar agrárdiplomácia a program uniós elfogadásával, mert a tervezetthez képest több forrás felhasználása nyílik lehetőség - közölte Gráf József. A tárcavezető szerint a gazdák felkészültek ennek a hatalmas összegnek a fogadására. Eddig is sikerült maximálisan lehívni minden uniós pályázati pénzt, és a most megnyílt forrásokat is az utolsó fillérig fel fogják használni - jelentette ki a tárcavezető.

A brüsszeli forrásokat arányosan próbálják elosztani a rendelkezésre álló 6 és fél év alatt - közölte Gráf József. Éves keretösszegeket határoznak meg, hogy ne fogyjon el néhány év alatt az összes pályázati pénz. Ez alól kivétel a munkagép-vásárlás. Ilyen támogatást csak az új tagállamok kapnak a következő 3 és fél évre. A gépek vásárlására kiírt pályázaton a már beérkezett 160 milliárdos igényhez kötődő 40 milliárd forint nemzeti kiegészítést még decemberben kifizetik az érintett gazdáknak - mondta az agrártárca vezetője.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását