2024. május 5. - Györgyi

Nem lesznek megszorítások

Jövőre nem kell számottevő megszorításokra számítani - mondta Veres János pénzügyminiszter azután, hogy szerdán a kormány első olvasatban tárgyalta a 2008-as költségvetés tervezetét. Elhangzott, hogy a várakozások szerint az infláció az idei 7,5 százalék
2007. szeptember 19. szerda 18:27 - Hírextra

A reálbérek további csökkenése nem várható, sőt, minimálisan 0,5 százalékkal emelkedni fognak. Azt prognosztizálják, hogy gyorsul a gazdasági növekedés is, az idei 2,2 százalék helyett 2008-ban 2,8 százalék lesz.

A pénzügyminiszter elmondta: jövőre várhatóan a külső és a belső egyensúly is javul. Az adósságállomány ugyanakkora marad, mint idén, de a befektetői bizalom erősödésének hatására várhatóan csökken az ország kamatterhe. Hozzátette: Így a GDP arányos államháztartási hiány 2008-ban 4,3 százalék helyett 4,1 százalék lesz.

Bár már nem kell csökkenteni a fogyasztást, 2008-ban is szükség van a szigorú fiskális fegyelemre - mondta a pénzügyi tárca vezetője. Fegyelmezett gazdálkodás mellett nagy lépést lehet tenni jövőre azért, hogy helyreálljon a magyar gazdasággal szembeni nemzetközi bizalom - mondta Veres János. Hozzátette 2009-re már csak 3 százalékos infláció várható és két év múlva Magyarország teljesítheti a többi maastrichti kritériumot is.

Veres János elmondta a kormány jövő héten szerdán véglegesíti a jövő évi költségvetés tervezetét és pénteken nyújtják be a parlamentnek. Kérdésre válaszolva elmondta: a jövő szerdai kormányülésen tárgyalják a 2008-as adótörvényeket is, amelyek lényege, hogy egyszerűsíti az bevallást. Hozzátette: az adók mértékében szolid mértékű csökkenés várható.

A kormány jövő évi költségvetési javaslatai között nem szerepel és nincs is szándékában a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj emelése - reagált a pénzügyminiszter arra az ellenzéki nyilatkozatra, amely szerint 2008-ban ezek a lakossági befizetések nagy mértékben emelkedni fognak.

Magyarországon ma gazdasági, pénzügyi és szociális válság van és ez a válság jövőre tovább mélyül - reagált a pénzügyminiszter tájékoztatójára Varga Mihály, a Fidesz alelnöke. Ilyen költségvetési terv mellett egyre nagyobb lesz a munkanélküliség aránya, folytatódik a pénzromlás és a 4,1 százalékos hiánnyal 2008-ban is Európa legrosszabb helyzetű országa leszünk - tette hozzá. Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra, hogy jövőre új nyugdíjszámítási rend lép életbe, amely azt jelenti, hogy kevesebb járandóságot kapnak majd azok, akik 2008-ban mennek nyugdíjba, és az ingatlanadó valamilyen formája is jövőre lép életbe. Emellett 2008-ban vezetik be a tandíjat - tette hozzá. Veres János nem a szavahihetőségéről híres - reagált Varga Mihály arra a kérdésre, hogy a pénzügyminiszter tájékoztatása szerint nem csökkennek, sőt némileg nőhetnek a reálbérek.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását