2024. április 29. - Péter

Augusztus 20: olcsóbb lesz az ünnep, pedig világújdonság lesz a tüzijátékon

A tavalyinál 20 százalékkal olcsóbb lesz az idei augusztus 20-i rendezvénysorozat, amelynek költségei így is megközelítik a negyedmilliárd forintot, de az érdeklődők láthatnak világújdonságot is a ma esti tűzijátékban.
2009. augusztus 20. csütörtök 09:37 - HírExtra
A hagyományokhoz híven reggel fél 9-kor katonai tiszteletadás mellett felvonják a Magyar Köztársaság lobogóját a budapesti Kossuth Lajos téren, majd a katonazenekarok az Andrássy úton átvonulnak a Hősök terére, ahol délelőtt 10 órakor felavatják a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem idén végzett tisztjeit.

A tisztavatást az idén is haditechnikai bemutató kíséri: Albatros és MiG-29-es repülőgépek repülnek át kötelékben a tér felett. E program a Hősök terén déli 12 órakor ünnepélyes zenés őrségváltással zárul.

A Kossuth téren délelőtt 11 órától egészen este 9-ig történelmi játszóház várja az érdeklődőket. Az ország tortája, amely ebben az évben egy ötezer szeletes meggytorta, fél 2-kor érkezik a térre.

A tűzijáték este 9 órakor kezdődik és 20 percen át tart. Lesz zenei koreográfia, a látványhoz egy ütősegyüttes, két énekes és táncosok produkciói kapcsolódnak.
A klasszikusnak számító kilövési pontok mellett - mint amilyen az Erzsébet híd, a Citadella és a Lánchíd - rakéták indulnak a Dunán kikötött vízi színpadrendszerről, egy úgynevezett rakétakilövő pontonról is. Ezt a módszert a szervezők közlése szerint eddig folyók vizén még sehol a világon nem alkalmazták, s magát a technikát is csak néhány európai helyszínen vonultatták fel eddig: így például a velencei karneválon vagy a Genfi-tavon.

Az állami ünnepségsorozatra összesen nettó 239 millió forintot költ a kormány.
Az ünnep biztonsági terveit az operatív törzs fogadta el, amely ma egész napos ügyeletet tart. Munkáját az új típusú influenza miatt járványügyi szakértő is segíti. A tűzijáték, az elmúlt évhez hasonlóan, egy gombnyomással központilag vagy az egyes kilövési helyszíneken külön-külön is leállítható.

Az ünnepi rendezvények biztosításában a Fővárosi Tűzoltóság több mint száz tűzoltója vesz részt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását