2024. május 18. - Erik, Alexandra

Hárommilliárd forint komfortra

Hárommilliárd forintot kapnak a kórházak, a pénzt az intézményi komfortemelésre fordíthatják - jelentette be az egészségügyi miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.
2007. szeptember 19. szerda 18:17 - Hírextra

A kórházi étkeztetés minőségének javítására, a higiéniai feltételek jobbítására fordítható összeg része annak a 10 milliárd forintnak, amelyet az intézmények október, november, december hónapban, három egyenlő részben kapnak majd meg - mondta Horváth Ágnes. A pénzt ápolási napok arányában osztják majd szét - tette hozzá. A tízmilliárd forintos összeg az Egészségbiztosítási Alap 2007. évi maradványa.

A miniszter szerint elfogadhatatlan, hogy egyes intézmények napi háromszáz forintból oldják egy beteg napi étkezését. A tárcavezető elmondta azt is, hogy külön rendeletben fogják szabályozni, melyek a kórházi komfort minimumfeltételei.

Az V. kerületi önkormányzat és az Egészségügyi Minisztérium közti területi vitáról szólva kérdés kapcsán a miniszter elmondta: a Kincstári Vagyoni Igazgatóság megkezdte a jogi lépéseket a minisztérium parkolója alatti pince tulajdonjogának bejegyzéséért. "Elindult tehát a per az Egészségügyi Minisztérium pincéjének állami tulajdonba történő tényleges bejegyzése iránt" - mondta. Addig bármilyen követeléssel élni "nem teljesen jogszerű" - fogalmazott Horváth Ágnes. (Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármestere levélben kérte az Egészségügyi Minisztériumot a jogtalan közterület-használat azonnali megszüntetésére, és - két hetes határidőt adva - a parkoló felszabadítására. Amennyiben a parkolót nem adják át, akkor október 1-jét követően ezt hatósági eszközökkel hajtatják végre.)

Az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról zajló koalíciós egyeztetés újabb fordulójának időpontjáról a tárcavezető nem tudott tájékoztatást adni, csak annyit mondott, hogy a háttérmunka tovább folyik.

Arra a kérdésre, hogy az MSZP és az SZDSZ megállapodik-e a korábban kitűzött időpontig (szeptember végéig), Horváth Ágnes azt válaszolta: nem a pontos időpont a fontos, hanem az, hogy egy jól működő, "végigvitatott" egészségbiztosítási rendszer legyen. Mindkét párt számára az a fontos, hogy megfelelő idő legyen a vitatott kérdések tisztázására.

A szaktárca vezetője kifejtette: a rendszer öncélú átalakításának nincs értelme. A cél az, hogy legyen verseny, amelynek jobb minőséget kell hoznia. Hozzátette: a pénztáraknál meg kell találni azt működési egyensúlyt, amely stabil és kiszámítható működést hoz, jó a betegeknek, és szolgáltatói versenyt eredményez.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását