2024. április 29. - Péter

Veszítettek az orvosok

Jogerősen elutasította a Fővárosi Bíróság kedden a Magyar Orvosi Kamarának a kórházátalakítással kapcsolatos szakminiszteri határozatok elleni keresetét. Tavasszal még Molnár Lajos egészségügyi miniszter hozott több száz határozatot arról, hogy miként vál
2007. szeptember 18. kedd 13:03 - Hírextra

A törvény a regionális Egészségügyi Tanácsokat hatalmazta fel a finanszírozás átalakítására, ám azok ezt nem végezték el, így került a döntés joga a szakminiszterhez.

Az egyes miniszteri határozatok rögzítik, hogy az adott egészségügyi intézmények fekvő illetve járóbeteg ellátásnak mely feladatai, milyen ágyszám és óraszám mellett kapnak állami finanszírozást.

A keddi közigazgatási perben a Fővárosi Bíróság azért utasította el a kamara keresetét, mert a köztestületnek nem volt perbeli legitimációja, kereshetőségi joga. Azaz nem tudta bizonyítania felperes, hogy közvetlenül érintik jogát vagy jogos érdekét az általa megtámadott miniszteri határozatok.

A bíróság elutasította az orvosi kamara alkotmánybírósági eljárásra irányuló indítványát is.
A kórházi struktúraátalakítás, ágyszámcsökkentés kapcsán nemcsak az orvosi kamara, de számos egészségügyi intézmény is közigazgatási perben támadta meg az egyes miniszteri határozatokat. Azokban a perekben várhatóan már nemcsak az eljárásjogi kérdéseket, de az ügy érdemét is vizsgálni fogja a bíróság.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását