2024. május 2. - Zsigmond

Fórum az esélyegyenlőségről

Európai Uniós forrásokból legkevesebb 70-100 milliárd forint áll majd rendelkezésre 2013-ig azokra a fejlesztésekre, amelyek a leghátrányosabb helyzetben lévőknek - kiemelten a romáknak - adnak esélyt a társadalmi integrációra - közölte Ürmös Andor.
2007. november 14. szerda 13:38 - Hírextra
A tárca képviselője a Somogy megyei roma szervezetek képviselőinek, cigány kisebbségi önkormányzatok vezetőinek részvételével tartott fórumon kifejtette: a harminchárom leghátrányosabb kistérség számára külön fejlesztési program készül. Emellett a nagyvárosok, megyei jogú városok fejlesztéseit csak abban az esetben támogatja az Európai Unió, ha a pályázathoz antiszegregációs tervet is mellékelnek.

Ürmös Andor emlékeztetett: 2005-ben Magyarország egyike volt azon nyolc kelet-európai országnak, amelyek a 2015-ig tartó időszakot a roma integráció évtizedének nyilvánították, s ennek jegyében kiemelt figyelmet fordítanak a romák oktatására, foglalkoztatásukra, lakhatásukra, az egészségügyi állapotokra és kultúrájuk ápolására.

Az Európai Uniótól 2013-ig Magyarország számára biztosított nyolcezermilliárd forintos forrás lehetővé teszi, hogy a romák kedvezményezettjei legyenek az előbbiekkel kapcsolatos fejlesztéseknek - tette hozzá a főosztályvezető.

Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke azt mondta: az esélyegyenlőség illúzió, "nem volt, nincs és nem is lesz". Amiért mégis beszélünk róla, annak az az oka, hogy legalább törekedjünk a különbségek leküzdésére - tette hozzá.

Az önkormányzati vezető szerint Somogyban már csak számarányukat tekintve is különösen fontos foglalkozni a roma kisebbséggel. Mint közölte: a megyében becslések szerint 40-50 ezer roma él, ők a lakosság mintegy 12 százalékát teszik ki.

Gelencsér Attila elmondta továbbá, hogy a roma lakosság 70-80 százaléka munkanélküli, a lakhatási körülményeik rendkívül rosszak, egészségügyi állapotuk alapján tíz évvel rövidebb a várható élettartamuk, mint a többségi társadalomhoz tartozóké.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását