2024. április 25. - Márk

Moszkva ellenzi Koszovó függetlenségét

Ha Koszovó egyoldalúan kikiáltja függetlenségét, az destabilizálná Európát, és láncreakciót indítana el a világon, közölte kedden az orosz külügyminiszter. Oroszország szeretné elejét venni az események ilyen alakulásának, mert tudja, hogy ha Koszovó önál
2007. szeptember 18. kedd 20:36 - Hírextra
Oroszország korábban többször is kijelentette, hogy csak olyan megoldást fogad el Koszovó státusáról, amit nem ellenez Szerbia.

Az orosz külpolitika vezetője elmondta, hogy Moszkva ellenzi bármilyen határidő kiszabását. Az Egyesült Államok korábban jelezte, hogy ha december tizedikéig nem sikerül megegyezésre jutni Szerbiával, Washington el fogja ismerni a 90 százalékban albánok lakta régió függetlenségét.

Koszovó Szerbia egyik tartománya, amelyben a 2 milliós lakosság 90 százaléka albán. A tartományt a NATO a szerb-albán vérontás megállítása érdekében a 90-es években gyakorlatilag fegyveres erővel elcsatolta Szerbiától. Koszovó azóta az ENSZ kormányzása alatt áll.

Az ENSZ különmegbízottja olyan státust javasolt Koszovó számára, amely gyakorlatilag állami függetlenséggel egyenértékű. Erről tárgyalnak jó ideje a nagyhatalmak. A koszovói albán kormány pedig bejelentette, hogy ha a nagyhatalmak nem tudnak erről megállapodni, akkor a koszovói albánok egyoldalúan is kikiáltják függetlenségüket.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását