2024. május 24. - Eszter, Eliza

Barroso: jöhet az uniós szerződésmódosítás

Támogató hivatalos véleményt fogadott el kedden az Európai Bizottság az állandó pénzügyi stabilitási mechanizmus létrehozása érdekében szükséges, korlátozott európai uniós szerződésmódosításról - jelentette be José Manuel Barroso.
2011. február 16. szerda 07:31 - HírExtra
A magyar EU-elnökség legfontosabb feladatai közé tartozó módosításhoz - amelyet az állam- és kormányfői tanács javasolt az EU intézményeinek - még az uniós képviselőtestületnek is hozzá kell járulnia. Bár a keddi vitában a tervet több képviselő bírálta is, a várakozások szerint a parlament szintén támogató álláspontra helyezkedik a márciusra tervezett szavazáson.
A módosítás nyomán 2013-tól állandó mechanizmus váltaná fel az euróövezeti stabilitás garantálására tavaly létrehozott ideiglenes eszközt.

Strasbourgi beszédében Barroso támogatta a versenyképesség és a tagországok közti gazdasági konvergencia fokozására tett erőfeszítéseket is. Külön említette a szolidaritás fontosságát, ami szerinte azt is jelenti, hogy minden tagállamtól elvárható, hogy felelős gazdaságpolitikát folytat.

Méltatta az elnök a jelenlegi, ideiglenes rendszerrel elért eredményeket is.

Hangoztatta egyúttal, hogy az euró megőrzése nem csupán az övezethez most tartozó országok érdeke, hanem mind a 27 tagállamé.

Az EU-tagországok között jelenleg folynak a tárgyalások a stabilitási mechanizmusról, de arról már döntöttek, hogy azt a szerződés korlátozott módosításával hozzák létre. A tagországok állam- és kormányfőinek március végi találkozóján újabb előrelépés várható ebben a kérdésben.

Foglalkoztak a kérdéssel a napokban az EU-tagországok pénzügyminiszterei is, és egyetértés körvonalazódott köztük abban, hogy az Európai Bizottság javaslatának megfelelően legyen 500 milliárd eurós a tartós hitelkeret.

Az EP-ben mindazonáltal többen bírálták a közelmúltban német-francia kezdeményezésre felvetett versenyképességi paktumot. A képviselők egyebek között attól tartanak, hogy a paktum a tagországok megosztásának irányában hat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását