2024. április 28. - Valéria

Maffiózók megdicsőülése

Végső megdicsőüléséhez érkezett hétfőre virradóra a Maffiózók című tv-sorozat. A New Jersey-i "keresztapa", Tony Soprano klánjának története kapta az 59. Emmy-gálán a legjobb drámai tv-sorozat díját.
2007. szeptember 17. hétfő 09:29 - Hírextra

Az 1999-ben kezdődött, nemrégiben véget ért HBO-széria, amelyet a The New York Times "az elmúlt 25 év populáris kultúrájának talán legnagyobb alkotásaként" jellemzett, nyolc év alatt 111 Emmy-jelölést kapott, és 18-at meg is kapott. Az alkotó, David Chase szerint a siker titka az, hogy ezúttal a gengsztereket hétköznapi emberekként mutatták be. "Nézzük szembe velük, ha már a gengszterek uralják a világot" - mondta némi malíciával.

Az ünneplésre jellemző, hogy a sorozat teljes megjelent szereplőgárdáját a Tony-díjas Broadway-sikerdarab, a Jersey Boys sztárjai köszöntötték a Los Angeles-i Shire Auditorium színpadán. A Frankie Valli and the Four Seasons együttes 1960-as évekbeli sikertörténetét bemutató darab slágerei szóltak, miközben kivetítőn játszották be a Maffiózók leghíresebb jeleneteit.

Sopranóék az este során két további Emmyt is begyűjtöttek: a sorozat kapta a legjobb forgatókönyv és a legjobb rendezés díját.

A legjobb vígjáték-sorozat az NBC csatornán futó 30 Rock lett, megelőzve ezzel az ABC Címlapsztoriját (Ugly Betty), amelynek főhősnője, a hondurasi származású America Ferrara kapta a kategória legjobb színésznőjének díját. Nagy meglepetést okozott, hogy az ezúttal biztos esélyesnek tekintett tehetségkutató valóságshow, a Fox-féle American Idolt, amely manapság a legnézettebb amerikai tv-shownak számít, lekörözte a CBS The Amazing Race játéka. Az elmúlt négy évben mindig e két műsor versengett egymással, és eddig még mindig a Race diadalmaskodott, most sem történt másként.

Al Gore volt amerikai alelnök immár állandó szereplője lesz a különböző díjkiosztó gáláknak. Márciusban Oscar-díjjal tüntették ki a Kellemetlen igazság című dokumentumfilmjéért, amely a globális felmelegedés problémáit boncolgatja, és amely nyomán nyáron megszervezték a Live Earth koncertsorozatot. Az Emmy-n a demokrata párti politikus a Current TV beindításáért vehette át az Emmy-t. Ez az elsősorban fiataloknak szóló csatorna lehetőséget biztosít arra, hogy a 24 órás műsor 25 százalékát a nézők saját videoklipjeikből és más rövid műsoraikból állítsák össze. "Segítünk az embereknek közel kerülni a médiához és megtanulni a demokráciát" - mondta Gore.

Az idei gálán több világhírű művészt is díjaztak. Dame Helen Mirren a PBS csatorna tv-drámájában, a Főgyanúsítottban (Prime Suspect) nyújtott alakításáért, míg Robert Duvall a Megtört ösvény (Broken Trail) című westernért kapott Emmyt. Sally Field az ABC Fivérek és Nővérek sorozatáért kapta a legjobb drámai hősnő díját. A zenés műfajban a veterán Tony Bennett aratott: a 81 éves olasz-amerikai énekes Tony Bennett: An American Classic című önálló showjáért, valamint előadóként is kapott egy-egy Emmyt.

A gála egyik fénypontja volt, hogy megünnepelték a maga korában áttörést jelentő Gyökerek című minisorozat 30. évfordulóját. A fekete rabszolgacsalád több évszázados történetének hősei, köztük a felnőtt Kunta Kintét alakító John Amos, megjelentek a Shire Auditoriumban. A sorozatot méltató Queen Latifah énekes-színésznő hangsúlyozta, hogy a Gyökerek nemcsak az amerikai televíziózás történetében, hanem az afrikai-amerikaiak múltjának feltárásában is úttörő volt.

A tv-cenzoroknak is akadt dolga: Ray Romano műsorvezető egyik vaskos viccét még le tudta a Fox keverni, később azonban néhány díjazott szabadszájúságára túlságosan későn reagáltak az erkölcscsőszök.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását