2024. május 19. - Ivó, Milán

Folytatódnak a tüntetések a fővárosban

Pontosan egy évvel ezelőtt - tavaly szeptember 17-én - szivárgott ki Gyurcsány Ferenc Balatonőszödön elmondott beszéde, amellyel kapcsolatban a hétvége után hétfőn folytatódnak a tüntetések. A demonstrálók - csakúgy, mint az elmúlt év őszén - idén is a Ko
2007. szeptember 17. hétfő 09:34 - Hírextra
Tavaly ugyanezen a napon szivárgott ki Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde, amelyben a kormányfő - egyebek mellett - azt mondja: "nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz". Már aznap több ezer ember gyűlt össze a Parlament előtt, hogy a kormány leváltását követelje, a következő napokban pedig zavargásokig fajultak az események.

Az akkori Kossuth téri tüntetőkből alakult csoportok - a Rendszerváltó Fórum és a Magyar Nemzeti Bizottság - az egyéves évforduló alkalmából ismét utcára vonulnak. Délután négy órakor a Corvin köznél gyülekeznek majd, ahonnan a Blaha Lujza tér, az Astoria, a Deák Ferenc tér és a Báthory utca érintésével a Kossuth térre mennek. Korábban a rendőrség nem engedélyezte, hogy a Parlament előtti területen demonstráljanak, oda ugyanis a Miniszterelnöki Hivatalnak és a Magyar Kézilabda Szövetségnek területfoglalási engedélye volt. A kézilabdások azonban - részben a fenyegetések hatására - még hét közepén lemondtak a területről, így az a tüntetőké lehet az évforduló délutánján és estéjén.

A tüntetőket a vonulás közben rendőrök kísérik majd és leállítják a forgalmat ott, ahol éppen a tömeg jár. A belvárosban ezért a hétfő délutáni csúcsforgalomban a szokásosnál is nagyobb dugók várhatók. A Kossuth tér környékén ráadásul reggel hat órától egészen kedden éjfélig tilos parkolni is.

Fáber Károly, a Rendszerváltó Fórum vezetője a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy ők alapvetően békés tüntetésre készülnek. Bár a rendőrséggel abban egyeztek meg, hogy este 11 óráig maradhatnak a téren, amennyiben az összegyűlt tömeg nem akarna elmenni, akkor arról egyeztetnek majd a rendőrökkel.

Tóth Gábor, budapesti rendőrfőkapitány korábban azt mondta, hogy nincsenek olyan információik, hogy szélsőséges csoportok rendbontásra készülnének. A bejelentett rendezvényeket csak a szükséges létszámban biztosítják majd, a rendőrségi objektumokban azonban állnak majd készenlétben további egységek. A főkapitány leszögezte, hogy nem elsősorban tömegoszlatással tervezik kezelni az esetleges jogsértéseket.

A hétvégén egyébként már tartottak az őszödi beszéd kiszivárgásának apropóján több tüntetést is a fővárosban. Szombaton délelőtt a Hősök terén, délután a Budai Várban, este pedig a Vértanúk terén gyűltek össze a demonstrálók. A rendőrségnek egyetlen esetben sem kellett beavatkoznia.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását