2024. május 4. - Mónika, Flórián

Szigorúbb öszeférhetetlenségi szabályt akar Gusztos

Gusztos Péter szerint úgy kellene szigorítani a képviselői összeférhetetlenséget, hogy önkormányzati képviselők, polgármesterek ne lehessenek országgyűlési képviselők, illetve a parlamenti képviselők se tölthessenek be önkormányzati tisztséget. Az SZDSZ p
2007. szeptember 13. csütörtök 19:58 - Hírextra

Ezzel az 1990-1994 között hatályos szabályozást állítanák vissza, amit 1994-ben az MSZP-SZDSZ koalíció a szabad demokraták kezdeményezésére szüntetett meg.

"Az SZDSZ meglátásom szerint komoly hibát követett el, amikor felvetette ennek az összeférhetetlenségnek a megszűnését. Az azóta eltelt idő azt mutatja, hogy ez nagyban rontja a parlament működésének hatékonyságát" - fogalmazott Gusztos Péter. A liberális parlamenti képviselő azt mondta, rendezni kell a képviselői költségtérítés ügyét és az Országgyűlés munkarendjének kérdését is. Hozzátette: a két baj közös gyökere, hogy nincs kellő szigorral szabályozva az összeférhetetlenség.

Gusztos Péter kifejtette: a parlament most "egynaposként" működik. A hétfői plenáris üléseken mindenkinek jelen kell lennie, de a képviselők egyik fele más napokon nem is hajlandó ott tartózkodni, "egy napnál többet nem hajlandó áldozni arra a parlamenti munkára, amire egyéni választókörzetben vagy listán megválasztották", ami jelentősen csökkenti a parlament tekintélyét.
Kitért arra, hogy egy megyei közgyűlés elnökének, egy megyeszékhely polgármesterének vagy egy fővárosi kerületben frakcióvezetőnek lenni éppúgy teljes embert kívánó feladatkör, mint a parlamenti képviselőség, ezért nem lehet a kettőt együtt tisztességgel ellátni. Megjegyezte: ezt támasztják alá a parlamenti statisztikák is, hiszen a legkevésbé aktív képviselők mindig több funkciót töltenek be egyszerre.

A liberális politikus elmondta: az év elején benyújtott egy drasztikus, a gazdasági szférát is érintő összeférhetetlenségi törvényjavaslatot, de azt az alkotmányügyi bizottság nem tartotta tárgyalásra alkalmasnak. Ezért most azt javasolja, hogy amikor a pártok tárgyalnak a képviselői költségtérítések, illetve a parlamenti munkarend rendszerének megváltoztatásáról, akkor tűzzék napirendre az összeférhetetlenség kérdését is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását