2024. május 4. - Mónika, Flórián

Spíró darabbal nyitja meg kapuit a Pécsi Harmadik Színház

Spiró György Prah című darabjának decemberi premierje lesz az első bemutató az új évadban a Pécsi Harmadik Színházban, mely idén megkezdi a felkészülést a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa (EKF) rendezvénysorozatra - közölte a teátrum igazgatója csütörtö
2007. szeptember 13. csütörtök 19:50 - Hírextra

A közönség az októberben induló új idényben várhatóan 15 produkciót, összesen 100-120 előadást láthat, amelyek között lesz dráma, komédia, szatíra, s egyebek mellett tragikomédia is - mondta el Vincze János. Hozzátette: az önkormányzat által alapított, saját társulattal nem rendelkező intézmény a Prah mellett egy bemutatót tervez, Frank L. Baum - Tamássy Zdenkó Óz, a nagy varázsló című művét viszik színre. Az igazgató a vendégelőadások közül kiemelte a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház és a Thália Színház közös produkcióját, melynek keretében Háy János A Pityu bácsi fia című darabja lesz látható, valamint a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának fellépését. Ők Csáth Géza Janika című művével mutatkoznak be a pécsi közönségnek.

Vincze János hozzátette: a Krétakör Színház és a tatabányai Jászai Mari Színház Tasnádi István Nézőművészeti Főiskola című darabjával érkezik a baranyai megyeszékhelyre. A direktor szólt arról, hogy a teátrum a határon túli magyar színházak társulatainak fogadásával már az EKF programjaira készül. Azt tervezik, hogy három év múlva megrendezik a Határon Túli Magyar Színházak Monodráma és Stúdiószínházi Fesztiválját. A fesztivál egy fokozatosan kiteljesedő program kiemelkedő eseménye, melynek hosszú távú célja, hogy Pécs a határon túli magyar színházak állandó magyarországi játszóhelyévé, a Pécsi Harmadik Színház pedig honi "anyaszínházukká" váljon - mondta Vincze János.

Úgy vélte: ennek köszönhetően erősödne Pécs nemzetközi kulturális központi szerepe. Az eltérő szociokulturális környezetből érkező előadások "friss vért", új gondolatiságot, szellemi pezsgést hoznának a város színházi életébe, és lehetőség lenne szakmai párbeszédekre, nemzetközi cserekapcsolatok építésére.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását