2024. március 29. - Auguszta

Bál a csángó szokások jegyében

A páratlanul gazdag gyimesi és moldvai csángó szokásokba, a csángó magyarok évszázados történetébe kalauzolja a közönséget az idén február 2-án a fővárosban rendezendő Csángó Bál - mondta Nagy Bercel, a szervezők nevében az MTI-nek. A bált Sólyom László,
2008. január 15. kedd 08:39 - Hírextra

A tizenkettedik Csángó Bálon a moldvai és a gyimesi csángó magyarok rendkívül régies és páratlanul gazdag népművészetét, hagyományait szeretnék megismertetni a hazai és a nemzetközi közönséggel. A bálnak a Petőfi Csarnok ad helyszínt.

A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvahon Csángó Kulturális Egyesület által szervezett rendezvénnyel szeretnénk alkalmat teremteni arra, hogy a közép- és kora újkori magyar és európai kultúra számos elemét máig megőrző csángó magyarok bemutathassák viseleteiket, szokásaikat, zenéjüket és táncaikat - mondta Nagy Bercel.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is gyimesi, és moldvai csángó magyar hagyományőrző, valamint magyarországi hivatásos és amatőr együttesek lépnek majd színpadra. A Csángóföldről meghívott mintegy félszáz táncos, zenész és énekes bepillantást kínál a rendkívül gazdag csángó zene- és tánckultúrába.

Délután a Kőketánc gyerektáncházzal kezdődik a bál programja, majd este hét órától lépnek színpadra a csángómagyar hagyományőrzők Gyimesfelsőlokról, Gyimesközéplokról, Forrófalváról, Klézséről, Pusztinából és Somoskából.

A vendégek között ott lesz Bálint Erzsébet, Berecz András, Bogdan Toader és Antim Ioan, Karácsony Lázár, Kobzos Kiss Tamás, László Erzsébet, Legedi László István, Mandache Aurél, Pálinkás Erzsébet, Tímár Viktor, Tímár János csángómagyar hagyományőrzők. A programot színesíti az Alföld táncegyüttes, a Borbély Műhely jazz zenekar, a Bácsi Gyurka, a Fanfara Complexa, a Mokányos, a Somos, a Szigony, Várnai Dániel és barátai, valamint a Zurgó Együttesek fellépése.

A színpadi műsort több helyszínen táncház, koncertek, énektanítás és más programok követik. Az érdeklődők és a táncoslábúak a moldvai és gyimesi hagyományőrző csoportok segítségével tanulhatják meg a csángó magyar táncokat.

A bálhoz kapcsolódó kiállításon a katolikus moldvai magyarok középkori emlékeit bemutató képeket, Petrás Mária csángó keramikus alkotásait, valamint a hagyományos csángó használati tárgyakból és szőttesekből készített összeállítást láthatja a közönség.

A rendezvényre az előző évek tapasztalatai alapján közel háromezer vendéget várnak.
A mára mintegy 250 ezerre duzzadt moldvai csángó magyarságnak csak töredéke, mintegy 60 ezren beszélik a magyar nyelvet, melyet azonban sem a közigazgatásában, sem az oktatásban, sem a moldvai katolikus egyház keretei között nem gyakorolhatnak. Saját értelmiségi réteg, valóságos politikai érdekképviselet és egyéb önálló intézményrendszer híján a részben középkori mentalitást és kultúrát hordozó moldvai magyarság kiszolgáltatottan áll a globalizáció, a modern nacionalizmus és a Kelet-Európát sújtó gazdasági recesszió kihívásaival szemben - hívja fel a figyelmet az asszimiláció ellen küzdő népcsoport nehéz helyzetére Nagy Bercel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Seres
2008. január 15. 10:12
Ez marha jó! Már vagy tíz éve, hogy járok erre a bálra, de mindig ugyanazok lépnek fel és a koreográfia is ismétlődik. Tavaly is reménykedtem valami jobban kifejletbe, de nem. Egyről egyre rosszabb. Én onnan származom, és tudom, hogy nagyon sok elme van a csángó kulturális életnek. De úgy látom, hogy a szervezők csak a maguk körét hozzák ide, akik csak megismétlik magukat. Valaki azt mondta, nyugodtan nevezhetik a rendezvényt Somoskai mulatságnak, vagy valami hasonlónak. Én nem értek ezzel egyet, csak gondolom, hogy nem hiába öntötte ki keserűségét az illető, ugyanis megmutatta pár éve azt az állandó magot, amely nélkül nincs bál. És tényleg igaza lehet, hogy nem nagyon változnak a csapatok és a táncok se. És mi a hozadéka egy ilyen bálnak? Semmi. Sokkal több értelme van már az országszerte működő csángó táncház mozgalmaknak.
2008. január 15. 09:53
Csak ez a pár falu van csángóföldön? Én idén nem megyek, hogy ugyanazt lássam. Inkább beruházok egy körutazásra csángóföldön, és ez jobb lesz.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását