2024. április 29. - Péter

Kimúlt a sztárpapagáj

Harmincegy éves korában kimúlt Alex, a sztárpapagáj, amely tudott számolni hatig, felismerte a színeket, szókincse pedig több mint százszavas volt - bár csak angolul tudott.
2007. szeptember 12. szerda 12:54 - Hírextra

Az afrikai szürkepapagáj az Egyesült Államokban élt, Boston közelében, és három étvizeden át segített tudósokat abban, hogy jobban megértsék a madáragy működését.

Alex a számolást "a nulláról kezdte": a zérót is mindig felmondta. 6 után sem állt meg teljesen a tudománya, épp egy hónapja mondta ki először a 7-et. Kisebb mondatokra is képes volt, el tudta mondani, hogy mit akar, vagy hogy hova szeretne menni. Ötvenféle tárgyat volt képes felismerni, 7 színt, 5 sík- vagy téridomot.

A tudósok szerint a papagáj érzelmileg egy 2 éves gyerek szintjén állt, értelmileg viszont egy ötévesén. Tudásával megcáfolta azt a nézetet, miszerint a papagájok csak ész nélkül szajkózzák az emberi beszédet.

Alex természetes halállal halt, nem mutatta előjelét, hogy baja lenne. Élete derekán múlt ki, mivel fajtája várható élettartama 50-60 év.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását