2024. április 30. - Katalin, Kitti

Szülőtől tanul dohányozni a gyerek

Dohányzást helytelenítő foglalkozásokat tartanak a Semmelweis Egyetem óvodájában, ahová szerdán ellátogatott Dobrev Klára, a miniszterelnök felesége, az Elég! - Nők a dohámyfüstmentes életért program fővédnöke.
2007. szeptember 12. szerda 18:07 - Hírextra

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és a Lilly Hungária Kft. júliusban indította el Elég! elnevezésű népegészségügyi kampányát, a dohányfüstmentes környezet megteremtésének céljából. A kezdeményezés elsősorban a dohányzó anyákat, fiatal nőket szólítja meg, arra kérve őket, hogy gondolják végig a dohányzás káros hatásait, mérlegeljék a leszokás mellett szóló érveket, és ne kényszerítsék passzív dohányzásra a körülöttük élőket, esetleg saját gyermekeiket.

Dobrev Klára, a program fővédnöke elmondta: saját tapasztalatból tudja, mennyire nehéz leszokni a dohányzásról, ugyanakkor azt is tudja, jó példát kell mutatni a gyermekeknek, akikre nagy hatással van az amit otthon látnak, hallanak a szülőktől.

Molnár Kornélia helyettes országos tisztifőorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon nagyon magas, 40 százalékos az otthonukban dohányfüstnek kitett gyermekek aránya. Ezért nem lehet elég korán kezdeni a dohányzás egészségre gyakorolt negatív hatásairól való beszélgetést, akár már óvodás korú gyermekek körében.

A Semmelweis Egyetem óvodájában olyan játékos foglalkozásokat tartanak, amelyeken az óvodapedagógusok a dohányzást helytelenítő attitűd kialakulását segítik.

Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora szerint a prevenciós programokra kellene több pénzt fordítani az egészségmegőrzés helyett, melyek segítségével a fiatal generáció elsajátíthatná a betegségmegelőző szemléletet.

Az Elég! program felnőtteknek, továbbá iskoláknak, óvodáknak pályázatot hirdetett, amelyről részletek a www.elegprogram.hu című honlapon találhatók. A pályázók értékes nyereményekhez juthatnak.
Molnár Kornélia felhívta a figyelmet arra is, hogy novemberben rendszeres és összehangolt ellenőrzéseket hajt végre az Országos Tisztifőorvosi Hivatal az ország egész területén. Javasolta: a munkáltatók vizsgálják meg, hogy a dohányzásra kijelölt helyek megfelelnek-e a nemdohányzók védelméről szóló törvényben foglaltaknak, mert ellenőrzik a jogszabály betartását.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását