2024. április 26. - Ervin

Füstölgő világ

Egyre ritkábban jut füst a világ dohányosainak a tüdejébe és korántsem a szűkülő tüdőkapacitás az ok.
2007. február 5. hétfő 10:53 - Hírextra
A világ dohányzóinak nehezedik a helyzete.
Litvániában (ahol a lakosság 39 %-a dohányos) csupán az arra külön kijelölt szivar- és pipaélvezö klubokban lehet rágyújtani, éttermekben és bárokban ugyanez tilos. A rendelet megszegése 147 és 1470 euro közötti pénzbüntetéssel jár.
Belgium esetében a törvény 2006 óta életben van: nem lehet az éttermekben dohányozni, az arra kijelölt közös helyiségek kivételével, ahol sem ételt, sem italt nem szolgálnak fel.
Hong Kongban a szigorítás irodahelyiségekre, múzeumokra, parkokra, strandokra és sportléteményekre terjed ki. Az éjszakai kluboknak, játéktermeknek, és masszázsszalonoknak - ahová csak nagykorúak léphetnek be - 2009 júliusáig adtak határidőt hogy a szabályzatot érvényesítsék. Aki nem tartja be, annak akár 600 dollárba is kerülhet káros szenvedélye.
Thaiföldön talán a "legolcsóbb" a dohányzásos lebukás, ahol 300 és 500 dollár közötti büntetést jelent, ha dohányzáson kapnak, ami jóformán minden nyilvános helyen tiltott.
Franciaország is beállt a bagóellenesek táborába februártól kezdve, amikortól nyilvános helyeken rágyújtani már tilos. A bároknak és táncos helyeknek 2008-ig adtak határidőt, hogy hozzászokjanak a gondolathoz.
Észak- Írország és Wales áprilistól, Anglia júliustól kötelezi a dohányosokat, hogy csomót kössenek a cigarettára nyilvános helyeken, pubokban és klubokban. Utóbbi országban dohánynemű vásárlásához 16-ról 18-ra emelik a korhatárt.
Izlandon már életben van a rendelet, miszerint munkahelyeken csak az arra kijelölt helyiségekben lehet rágyújtani. A szigorítás júniusban kezdődik majd, mikortól nem lehet majd éttermekben, éjszakai szórakozóhelyeken és kávézókban dohányozni.
Argentínában úgyszintén törvény tiltja a nyilvános helyeken való füstölést, de a hatóságok ezévtől bekeményítettek: még a reklámozását is megtiltották. Nem lehet rágyújtani éttermekben, bárokban és üzlethelyiségekben, amik nem rendelkeznek minimum100 négyzetméterrel. (www.saludyciencias.com.ar)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását