2024. május 21. - Konstantin

Legalább ne tapsolták volna meg Semjént

A gyűlöletbeszéd elleni leghatásosabb fellépés az, ha egységesen lépnek fel a politikai pártok ellene, és elhatárolódnak a szélsőjobboldali erőktől - mondta Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője szerdai sajtótájékoztatóján.
2007. szeptember 12. szerda 13:14 - Hírextra

A liberális politikus szerint semmilyen törvénymódosítás nem segít, amíg jobboldali képviselők megtapsolnak olyan beszédeket, mint amit Semjén Zsolt mondott hétfőn a Parlamentben. Azt, hogy "képviselő olyan bunkó legyen az Országgyűlésben, hogy uszályt ki lehessen hozzá kötni, baloldali pártok nem tudják megakadályozni", amíg ellenzéki képviselők megtapsolják azt.

"Ha már valakinek elsül a szája, legalább a többiek ne tapsoljanak hozzá" - mondta Gusztos Péter, hozzátéve, továbbra is egyértelmű elhatárolódást várnak a magukat mérsékelt konzervatívnak nevező pártoktól. A Fidesznek éles határvonalat kell vonnia maga és a jobboldali politikai erők közé. Gusztos Péter a gyűlöletbeszéddel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatóján kormánypárti politikusokat is kritizált, amiért azok keddi sajtótájékoztatójukon a kormány elutasító döntése ellenére ismét a büntető törvénykönyv módosítását javasolták a gyűlöletbeszéd visszaszorítása érdekében. "Sajátos lépésnek tartjuk a koalíciós partner politikusainak lépését", mondta Gusztos Péter, aki megismételte, hogy a liberálisok nem tartják kivitelezhetőnek a BTK ilyen irányú módosítását.

Gusztos Péter emlékeztetett arra, hogy a kormány múlt heti ülésén úgy döntött, nem támogatják a BTK módosítására vonatkozó javaslatot, ráadásul korábban már próbálkoztak hasonló lépéssel, de az az Alkotmánybíróság próbáját nem állta ki. Az SZDSZ szerint megoldást a polgári törvénykönyv azon tervezett módosítása jelenthet, amely több lehetőséget biztosítana a kisebbségeknek, hogy jogi úton vegyenek elégtételt a közösségüket ért támadásokért. Ezért a liberálisok szerint néhány évet várni kell, hogy kiderüljön, beválik-e ez a javaslat, de addig is határozottan kérik a szocialistákat, hogy ne legyen a koalíción belül egymásra licitálás. Az SZDSZ ugyanis nem hajlandó ilyen kérdésben versenyfutást játszani.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását