2024. május 3. - Tímea, Irma

Populista, mondják ők

A Fidesz múlt heti populista javaslatai ellentétesek azokkal, amelyeket a kiszivárgott információk szerint Orbán Viktor mondott körülbelül másfél hónapja egy zártkörű beszélgetésen - mondta keddi budapesti sajtótájékoztatóján Gulyás József.
2008. július 8. kedd 16:33 - Hírextra
A szabad demokraták ügyvivője szerint az áfa és a jövedéki adó csökkentésére tett javaslatok "szavazatszerző, szavazatvásárló politikát" mutatnak.

A politikus azt mondta, felelős gazdaságpolitikára van szükség, és ezzel nincs összhangban az, amit az elmúlt héten a legnagyobb ellenzéki párt vezetői hangoztattak.

A munkát terhelő adó- és járulék csökkentésével kellene megalapozni a magyar gazdaság jövőjét - mutatott rá. Az SZDSZ álláspontja szerint nem szabad ötletszerűen előállni voksszerző javaslatokkal. Hozzátette, meggyőződésük, hogy a Fidesz ezekről nem egyeztetett a gazdasági élet szereplőivel.

Megjegyezte, az előterjesztett javaslatcsomagnak "van egy olyan, jól hangzó része, hogy ha csökkentjük az áfát és az adót, azzal minden bizonnyal segítünk a rászorultakon." A szabad demokraták viszont úgy gondolják, hogy a rászorultakon célzottan kell segíteni.

Arra az újságírói kérdésre, hogy véleménye szerint mennyibe kerülhet a Fidesz javaslatcsomagja, azt mondta, elhangzottak 300 és 350 milliárd forintos becslések is, de ezeknél lényegesebb, hogy a javaslatokat közgazdászok rossz iránynak tartják. Ha azok megvalósulnának, elfogyna az a tartalék, amelyből végre lehet hajtani a valódi közteherviselési reformot.

A sajtótájékoztató második felében Gulyás József a közigazgatási hivatalokat érintő rendeleti szabályozásról beszélt, amelyet elfogadhatatlan megoldásnak nevezett.

Emlékeztetett arra, hogy korábban az SZDSZ és az MSZP közösen gondolkodott egy önkormányzati reform elindításán, amelyhez az akkori ellenzéki pártoktól nem kaptak kellő támogatást.

Ennek ellenére közösen megváltoztatták az önkormányzati törvényben a közigazgatási hivatalok területi szervezését érintő részt, de ezt a szabályozást az Alkotmánybíróság 2007-ben megsemmisítette.

Hozzátette, hogy a döntést követő egyeztetéseken a kormánynak és az ellenzéknek nem sikerült egyezségre jutnia. Ám ez nem jelentheti, hogy bárki is felhatalmazást nyer arra, hogy rendeleti úton szabályozzon olyan kérdéseket, amelyeket még "feles törvényekkel" sem lehetne.

Megjegyezte, az SZDSZ szerint a kormánynak vissza kell vonnia a rendeletet és ötpárti egyeztetésen kell megtalálnia a törvényes megoldást.

Gulyás József újságírói kérdésre elmondta, hogy a szabad demokraták sem a Fidesz adócsökkentési javaslatai, sem a közigazgatási hivatalok ügyében nem tartják szerencsésnek az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását