2024. május 18. - Erik, Alexandra

Újabb adók jöhetnek

Újabb adónemekkel szaporodhatnak a magánszemélyek adófizetési kötelezettségei a kormány új törvényjavaslatának értelmében annak ellenére, hogy a miniszterelnök tegnap a parlamentben igazságosabb adórendszerről és a terhek szinten tartásáról beszélt.
2007. szeptember 11. kedd 09:41 - Hírextra

A PricewaterhouseCoopers szerint a két évnél nem régebbi ingatlanok nem üzletszerű eladásakor már mindenkit 20 százalékos áfa-befizetés terhel, míg építményadó címén évi 0,5 százalékot kell majd fizetni a lakossági ingatlanok után is. Értesüléseink szerint a jogszabálytervezetben az energiaadót fizetők köre is bővül. A tervezett új áfa-törvény hatálybalépése esetén tehát – előreláthatólag 2008. január elsejétől – 20 százalékos adót kell befizetni minden olyan ingatlan értékesítése után, amit két éven belül vett használatba az eladó. A jogszabálytervezet szerint az áfa felszámítása érvényes akkor is, ha magánszemélyek építési telkeket értékesítenek.

– Az új adótörvény tervezete szerint a magánszemélyeket is áfa-kötelezettség terheli abban az esetben, ha új építésű, vagy két évnél fiatalabb lakást kívánnak értékesíteni – erősítette meg a hírt Lőcsei Tamás, a PricewaterhouseCoopers (PWC) adópartnere, aki szerint az adót akkor is meg kell fizetni, ha az ingatlanba nem költöztek be, de a használatbavételi engedélye két évnél nem régebbi. Így például egy tízmilliós ingatlan vételára 12 millió forintra emelkedik – fogalmazott Lőcsei. Szintén a lakossági adóterheket emeli, hogy a tervezet szerint az ingatlanok értékének maximum 0,5 százalékát kell majd megfizetni minden évben építményadó címén, amelynek mértékét az önkormányzatok kötelesek meghatározni.

Forrás: OTS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását