2024. május 17. - Paszkál

Mégsem lesz olyan rossz nekünk?

Fő vonalaiban a kormány által felvázolt pályán fog haladni a magyar gazdaság 2007-ben, de néhány mutatója kedvezőbb lehet a tervezettnél - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt-nek az Erste Bank együttműködésével készült prognózisából.
2007. február 5. hétfő 11:24 - Hírextra

A bruttó hazai termék (GDP) növekedése az ő számításuk szerint lényegesen nagyobb, 3 százalék lesz, mint a kormány 2,2 százalékos becslése. Ennek elsődleges oka az, hogy a hivatalos számítás szándékosan visszafogott. A foglakoztatásban és a keresetekben egyértelműen megfordul a korábbi évek trendje, amelyben a költségvetésben alkalmazottak helyzete rendre lényegesen jobban javult, mint a versenyágazatokban dolgozóké.

Idén a közszférában 3-4 százalékkal kevesebb lesz az alkalmazottak száma, a magángazdaságban a visszaesés sokkal kisebb (a GKI nem közöl adatot, a munkaadói szervezetek stagnálást várnak a foglalkoztatásban), összességében kis mértékű munkanélküliség-emelkedés várható - írja a GKI.

Az üzleti szférában a 2006-oshoz hasonló bruttó keresetnövekedést várnak a gazdaságkutatók (a múlt héten létrejött országos bérajánlás 5,5-8 százalék közti keresetnövekedést tartalmaz). A nettó keresetek átlagosan 3 százalékponttal kisebb mértékben nőnek, a versenyszférában a reálkeresetek 1-2 százalékkal esnek, a költségvetésben azonban 6-8, esetenként 10 százalékkal is zuhanhatnak. Összességében a nemzetgazdasági reálkereset átlaga 3,5 százalékkal mérséklődik, ami megfelel a 2005-ös szintnek.

A nyugdíjak attól függően veszítenek vagy sem reálértékükből, hogy valaki csak a szokásos indexált korrekcióban részesül-e, vagy kiterjed rá a most elrendelt kiegészítő nyugdíjemelés. Utóbbiak reálnyugdíja 3,5 százalékkal emelkedhet, az általános ellátásemelésben részesülők esetében a vásárlóérték kis mértékű csökkenése várható.

Az infláció csúcspontját a GKI más kutatókhoz hasonlóan az első félévre várja, 8 százalék körüli értékre, a második félévi meredek esés után az év végére 4 százalékra. A lakosság átlagfogyasztásában a GKI nem vár csökkenést.

A gazdaságkutatók úgy látják, hogy az államháztartási hiány is kisebb lesz a kormány prognózisában megjelöltnél, 6,8 helyett 6 százalék a GDP arányában. Ugyanezt várják az államadósság alakulásában is.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását