2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Spirics erősítené a bosnyák-magyar gazdasági kapcsolatokat

A Nyugat-Balkánról, biztonsági kérdésekről, NATO- és Európai Uniós tagságról tárgyalt kedden Budapesten a bosnyák és a magyar miniszterelnök. Nikola Spiricnek, Bosznia-Hercegovina kormányfőjének ez volt az első külföldi útja.
2007. szeptember 11. kedd 14:49 - Hírextra
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a tárgyalások után elmondta, Budapest a gazdasági kapcsolatok további erősítésében érdekelt, ezért is fontos, hogy Spiric kormányfővel több mint 100 üzletember érkezett Magyarországra - fogalmazott a kormányfő. Hozzátette: a MOL eddig is sikeresen részt vett a boszniai privatizációban, és a bauxitbányászat terén is hasonló együttműködésre számít Gyurcsány Ferenc.

Nikola Spiric kiemelte, hogy a két ország viszonya kiváló, a kapcsolatokat nem terhelik vitás kérdések. A bosnyák politikus is erősítené a gazdasági kapcsolatokat, elsősorban a turizmus terén. Fontosnak nevezte, hogy több repülőjárat érkezzen Boszniába Magyarországról, példaként említette, hogy a MALÉV Budapestről Mostarba is repülhetne.

Kérdésre válaszolva a bosnyák kormányfő azt mondta: optimista forgatókönyvek szerint országa 2010-ben nyerheti el az Európai Uniótól a tagjelölti státuszt. Spiric kijelentette, Sarajevoban megvan a politikai akarat arra, hogy teljes mértékben együttműködjön a Hágai Nemzetközi Törvényszékkel. Ugyanakkor hozzátette: Bosznia egyedül nem képes kézre keríteni az összes háborús bűnöst.

Gyurcsány Ferenc Koszovóról szólva azt mondta, ez a térség legégetőbb problémája. Budapest olyan megoldást szeretne a névleg Szerbiához tartozó, ám 1999 óta ENSZ fennhatóság alatt álló tartomány esetében, amely bírja a nemzetközi közösség támogatását, azaz az ENSZ Biztonsági Tanácsa hagyja jóvá - tette hozzá. A kormányfő kiemelte, az egyoldalú lépések nem szerencsések a koszovói rendezés ügyében. Spiric miniszterelnök annyit fűzött hozzá, hogy Sarajevo a tárgyalások híve. Mint fogalmazott: jobb 10 évig tárgyalni, mintsem egy napig is háborúzni.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását