2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Gyurcsány a bosnyák kormányfővel tárgyal

Kedden Budapesten tárgyal Bosznia-Hercegovina miniszterelnöke. Nikola Spirics délelőtt Gyurcsány Ferenc kormányfővel tárgyal és várhatóan gazdasági egyezményeket is aláírnak, délután pedig fogadja őt Sólyom László államfő és Szili Katalin Házelnök is.
2007. szeptember 11. kedd 09:01 - Hírextra
Bosznia a kilencvenes években elsősorban a délszláv háborúk fő hadszíntereként került be a hírekbe. A Jugoszlávia szétesésével 1992-ben függetlenné vált országban ezt követően véres etnikai tisztogatások folytak három évig, majd 1995 után nemzetközi ellenőrzés alá vonták az országot és két "részállamot" alakítottak.

A háborúban csaknem 300 ezren vesztették életüket és 1,3 millióan kényszerültek elmenekülni. Nagy részük máig sem tért vissza.

A 4 millió lakosú ország területének 51 százalékán (középső, nyugati és délnyugati részén) terül el a Bosnyák-Horvát Konföderáció, amelyben a lakosságnak csaknem kétharmada él. Az északi és keleti területen, A Boszniai Szerb Köztársaságban szinte kizárólag szerbek élnek.

A két entitásnak közös miniszterelnöke is van, valamint egy három fős államfői testülete, ahol a muzulmán, a horvát és a szerb elnökségi tag felváltva gyakorolja az államfői tisztséget. Az ország alkotmánya szabályozza a bonyolult nemzetiségi kvóták szerint, számtalan kormánnyal és parlamenttel rendelkező, bürokratikus föderális állam működését.

A balkáni háborúban szinte teljesen megsemmisült az ország gazdasága. A helyenként 40 százalékot is meghaladó munkanélküliség, a "szürkegazdaság" az ország minden társadalmi rétegét érinti. A mezőgazdaságban főleg a kukoricatermesztés illetve a juhtenyésztés maradt fontos továbbra is, a szinte teljesen tönkrement ipart viszont elsősorban importra alapozva kellett ismét működésbe hozni. A kilencvenes évek előtt virágzó turizmus sem tudta még megközelíteni a korábbi szintet.

Bosznia-Hercegovina kereskedelmi partnerei között Magyarország előkelő helyen szerepel, bár - történelmi és földrajzi okok miatt érthető módon - a legfontosabbak Horvátország, Szlovénia, Olaszország és Németország.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását