2024. május 19. - Ivó, Milán

650-en épület ingyen látogató a hétvégén

Több mint hatszázötven épületet nézhetnek meg ingyen a látogatók szeptember 15-és 16-a között a Kulturális Örökség Napjain. A reformkor és a klasszicizmus építészetéhez kapcsolódva a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal idei programja a "Haza és haladás" cím
2007. szeptember 11. kedd 16:21 - Hírextra
Húsz éve született meg a gondolat Franciaországban, hogy minden év meghatározott napjain nyíljanak meg olyan épületek is az érdeklődők előtt, melyek egyébként nem, vagy csak korlátozottan látogathatók. Magyarország több mint egy évtizede csatlakozott a kezdeményezéshez, és így lett minden év szeptemberének harmadik hétvégéje az örökségvédelem ünnepe. Ezek a napok szóltak már az Árpád-kori templomokról, a múzeumokról, a Zsolnay-kerámiáról, a várakról. Tavaly Az '56-os emlékévhez kapcsolódva "A fél(t) múlt építészetét" állították a szervezők a középpontba. Ebben az évben a Kulturális Örökség Napjain a reformkort idézik meg.

Tavaly csaknem 200 ezer látogató kelt útra ezen az épületlátogató hétvégén - mondta el kérdésünkre a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal sajtófőnöke. Róna Katalin hozzátette, ebben az évben sok település, köztük Vál, Szank, Bóly, Drávaiványi, Görcsönydoboka, Cigánd és Prügy is csatlakozott a rendezvényhez. Most először mutatja be az örökségnapokon a Honvédelmi Minisztérium a kezelésében lévő helyőrségi klubokat, így a fővárosi Stefánia Palotát, vagy a szolnoki Sorkatonai Emlékmúzeumot.

Az örökségnapi programokhoz több mint kilencven kultúrház és művelődési központ is csatlakozott. Két budapesti színház is bejárható ezen a hétvégén, a Vígszínház és a Magyar Színház. Határon túli helyszínek is jelentkeztek a rendezvényre, köztük a zentai csata emlékhelye, Fraknó vára, az orawkai lengyel fatemplom.

A Kulturális Örökség Napjainak országos megnyitó ünnepsége szeptember 14-én lesz a sárospataki Református Kollégium épületében.

További információ a programról a: www.oroksegnapok.hu oldalon olvasható.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását