2024. május 16. - Mózes, Botond

Magyarországra jön Bosznia és Hercegovina miniszterelnöke

Magyarországra látogat kedden Nikola Spiric, Bosznia és Hercegovina miniszterelnöke. A központi kormány vezetője találkozik a magyar államfővel, a kormányfővel és az Országgyűlés elnökével - tájékoztatta az MTI-t a Miniszterelnöki Hivatal.
2007. szeptember 10. hétfő 20:39 - Hírextra

A miniszterelnöki találkozón gazdasági és menekültügyi megállapodás aláírását is tervezik.
Szili Katalin házelnök áprilisi látogatásán tárgyalt gazdasági és menekültügyi együttműködésről Nikola Spiriccel. Előbbi értelmében gazdasági vegyesbizottság alakulna. A menekültügyi megállapodás pedig arról rendelkezne, hogy a nyugat-balkáni ország visszafogadja azt a 23 menekültet, akik most Debrecenben vannak.

Az idén Szili Katalin mellett Göncz Kinga külügyminiszter is látogatást tett Bosznia és Hercegovinában.

Útja során mind a két politikus hangsúlyozta, hogy Magyarország fontosnak tartja a nyugat-balkáni országok euroatlanti integrációját.

Sven Alkalaj külügyminiszter Bosznia és Hercegovina euroatlanti csatlakozásával kapcsolatban korábban az MTI-nek hangsúlyozta: a közeledés megkérdőjelezhetetlen cél. Hozzátette: ambiciózus, de reális terv, hogy országa 2009-2010-ben megkezdhesse a tárgyalásokat a NATO-val a csatlakozási menetrendről.

Bosznia és Hercegovina exportjának 5,2 százaléka irányul Magyarországra, míg a balkáni állam importjának 5,5 százalékát adják a magyar termékek. Ezzel Magyarország az első tíz kereskedelmi partner között szerepel.

Több magyar cég is megjelent már Bosznia és Hercegovinában, így például a Mol a horvát INA-val alkotott konzorciumon keresztül, de az alumínium- és az építőiparban is vannak magyar érdekeltségek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását