2024. május 18. - Erik, Alexandra

KDNP: az IMF-hitel ne vándoroljon külföldi bankok kezébe

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) kapott hitel egy részét külföldi tulajdonú bankok feltőkésítésére, rendbetételére akarja felhasználni, majd a hitelt a magyar emberekkel fizettet
2008. november 7. péntek 15:33 - Hírextra
Az ellenzéki politikus közölte: a köztisztviselőktől a 13. havi juttatás elvételével 120 milliárd forintot, a nyugdíjasoktól a 13. havi nyugdíj megkurtításával, az egészségbiztosítástól 170 milliárdot, a családoktól 20 milliárdot, az önkormányzatoktól a szociális, oktatási kiadások csökkentésével 150 milliárdot vesz el a kormány.

Soltész Miklós szerint a szocialista kormány és frakció összesen 460 milliárd forintot vesz el az emberektől csak azért, hogy külföldi tulajdonú bankokat megsegítsen. Hozzátette: a szocialista kormány a nyugdíjasokkal, az állásukat elveszítőkkel, a köztisztviselőkkel, a közalkalmazottakkal, a szociális otthonokban élőkkel, a még meg nem született gyerekekkel termelteti ki a következő években a hitel visszafizetését, valamint annak kamatait.

A helyzet megoldásának kulcsát a KDNP képviselője abban látja, hogy egyrészt Gyurcsány Ferencet és kormányát le kell váltani, másrészt a plafontörvényt el kell fogadni, majd be kell tartani, illetve a hatalmas hitelösszeg felhasználásának ellenőrzésbe be kell vonni az Országgyűlést. Megjegyezte: a kormány ezt nem akarja.

Az IMF-megállapodás keretében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) javasolja, hogy a magyar bankok 600 milliárd forintos pénzügyi csomagot vehessenek igénybe, amelyből 300 milliárd a tőkejavítást szolgálja, a fennmaradó rész pedig garanciaalapként működik - jelentette be Simor András jegybankelnök és Veres János pénzügyminiszter csütörtökön.

A tőkejavítást szolgáló részt jövő év január 31-ig lehet igénybe venni, míg a garanciaalapot 2009. december végéig. Simor András hozzátette: ha a tőkejavító alapban lévő összeget nem hívják le a bankok, akkor a fennmaradó rész átkerülhet a garanciaalapba.

A tőkenövelési alap nagyságát úgy állapították meg, hogy azáltal a jogosult bankok tőkemegfelelési mutatója 14 százalékra emelkedjen.A jegybankelnök elmondta: garanciaalap célja, hogy a magyar bankok lejáró forrásai helyett új forrásokat tudjanak bevonni alacsonyabb költséggel. A garanciaalapból az a bank részesülhet, amely a tőkemegerősítést már igénybe vette.
A csomagra azért van szükség, hogy a magyar bankok ne szenvedjenek versenyhátrányt az európai pénzintézetekkel szemben - hangsúlyozta Simor András.

Veres János szintén csütörtökön közölte: Magyarországon jelenleg három bank, a Magyar Külkereskedelmi Bank, az OTP és a CIB felel meg a bankmentő csomag követelményeinek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását