2024. május 2. - Zsigmond

Lőoktatóterem a komáromi erődben

Elkészült Komáromban, a Monostori erőd lőoktatótermének helyreállítása - mondta el az MTI-nek hétfőn az erőd műszaki tanácsadója.
2007. szeptember 10. hétfő 20:07 - Hírextra

Az Európában egyedülálló erődrendszerben a tüzéreket falfestményekkel oktatták, jórészük lemeszelve vészelte át a szovjet használat időszakát - mondta.

"A katonafigurákat, fegyvereket, lőszereket, a helyes célzást ábrázoló képek 1925-ben kerültek falakra, valószínűleg a honvédségben katonaként szolgáló festők munkái voltak" - tette hozzá Perjési Emilné.
A lőoktatóterem u-betű alakú épületrész, másfél méter vastag falai a központi oszlopok körül csavart boltozatú teret alkotnak. A fejmagasságban lévő képek a néző felé hajló felületen térhatásúnak tűnnek. Az illúziót fokozza, hogy a homorú mennyezetre alakzatban szálló repülőket festettek.

A második világháború után a szovjet csapatok lőszerraktárnak használták a Monostori erődöt, az objektum zártsága és védettsége miatt a falképek viszonylag érintetlenül vészelték át az elmúlt mintegy kilencven évet.

Az erőd pályázaton nyert 14 millió forintot a Nemzeti Kulturális Alaptól a lőoktatóterem helyreállítására. A több évig tartó munka során az Antiquon restaurátor-műhely munkatársai bemutathatóvá tették az épületrészt. A helyreállítás során ügyeltek arra, hogy megmaradjon a falképek eredetileg közérthető egyszerűsége, a kiegészítéseket - a restaurálást láthatóvá téve - más ecsetkezeléssel készítették el.
A lőoktatótermet szeptember 15-én avatják fel egy nemzetközi konferencián, melyet az újkori erődök idegenforgalmi hasznosításáról rendeznek.

A létesítmény a nagyközönség számára nyitott lesz, de a falképek rongálásának megakadályozására csak vezetővel lehet megtekinteni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását