2024. május 16. - Mózes, Botond

Megint aratnak a magyarok?

A fiatal magyar rendezőgeneráció markáns alakja, Mundruczó Kornél Delta című filmje meghívást nyert a május 14. és 25. között megrendezésre kerülő 61. Cannes-i Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjába - jelentette be szerdán Thierry Frémaux, a világ leg
2008. április 23. szerda 19:00 - Hírextra
A rövidfilmek hivatalos versenyében pedig Erdélyi Dániel 411-Z című alkotása versenyezhet a fődíjért, az Arany Pálmáért, amelyet a filmvilág legnagyobb elismerései között tartanak számon. Sorsáról nemzetközi zsűri dönt, melynek idei elnöke Sean Penn amerikai színész-filmrendező.
Tarr Béla A londoni férfi című filmjének tavalyi meghívása után idén Mundruczó Kornél új filmjét, a Deltát válogatták be a "fesztiválok fesztiváljaként" számon tartott cannes-i seregszemle 19 versenyfilmje közé, többek között a Dardenne testvérek (Le silence de Lorna), Wim Wenders (The Palermo Shooting), Clint Eastwood (Changeling) és Steven Soderbergh (Che) legújabb alkotása mellé. Idén nyolc rendező először versenyezhet az Arany Pálmáért.

A Delta világpremierje a 39. Magyar Filmszemlén volt, ahol elnyerte az Arany Orsó fődíjat, a legjobb filmzene díját (Lajkó Félix) és a külföldi filmkritikusok Gene Moskowitz-díját. A nemzetközi sajtó már a budapesti Filmszemlét követően egyöntetű elismeréssel fogadta a Deltát.

Mundruczó Kornél állandó alkotótársával Petrányi Viktória producerrel készítette a Delta című filmet. A forgatókönyv Bíró Yvette és Mundruczó Kornél közös munkája, az operatőr Erdély Mátyás. A női főszerepet Tóth Orsi alakítja, aki a Szép napok óta a rendező valamennyi alkotásában feltűnt. A férfi főszerepben a világhírű szabadkai hegedűs, Lajkó Félix először látható a mozivásznon.
A 33 éves Mundruczó Kornél Afta (2001) című rövidfilmjével és Szép napok (2002) című játékfilmjével robbant be a filmvilágba, utóbbiért a locarnói nemzetközi filmfesztiválon Ezüst Leopárd díjat nyert. Mundruczó először 2003-ban szerepelt Cannes-ban A 78-as Szent Johannája című rövidfilmjével, majd a fesztivál fiatal tehetségeket támogató Résidence programjába kapott meghívást. A Kis Apokrif No. 2-t a cannes-i fesztivál rendezői vizsgafilmeket bemutató Cinéfondation szekciója hívta meg - Magyarországról elsőként - 2004-ben. A következő Mundruczó-film, a Johanna világpremierje pedig az 58. cannes-i filmfesztivál "Un certain regard" (Egy bizonyos tekintet) elnevezésű hivatalos programjában volt.

A Delta a Proton Cinema, a Filmpartners és a német Essential Filmproduktion gyártásában készült, producerei Petrányi Viktória, Pataki Ági, Kovács Gábor és Susanne Marian. Mundruczó Kornél filmje az MMK, az NKA és a TV2 támogatásával készült. A film világforgalmazója a párizsi székhelyű Coproduction Office.

A cannes-i fesztivál elmúlt hat évtizede alatt közel ötven különböző díjat kaptak magyar filmesek, de az Arany Pálmát magyar játékfilmrendező még nem nyerte el. A Delta cannes-i bemutatójának időpontját az elkövetkezendő hetekben hozzák nyilvánosságra a fesztivál szervezői.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását