2024. május 2. - Zsigmond

Ki lesz a rendőr a suliban?

A szeptemberi iskolakezdéstől indítja útjára az Országos Rendőr-főkapitányság az "iskola rendőre" elnevezésű programot.
2008. augusztus 23. szombat 21:45 - Hírextra
A szeptemberi iskolakezdéstől indítja útjára az Országos Rendőr-főkapitányság az "iskola rendőre" elnevezésű programot, amelynek alapvető célja, hogy minden általános iskolának legyen egy "saját rendőre", aki közvetlen kapcsolatot tart az intézmény vezetésével, a szülőkkel és a tanulókkal - mondta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi igazgatója szombaton Balatonfüreden sajtótájékoztatón.

Váradi Károly ezredes elmondta: a program az általános iskolai oktatásra épül, az "iskola rendőre" alkalmanként részt vesz osztályfőnöki órákon, órát tart a tanulóknak a baleset- és a bűnmegelőzésről, s bekapcsolódik a diákok egyes, iskolai tanórákon kívüli szabadidős programjaiba is.

Az "iskola rendőre"-akcióval különösen a kisiskolások balesetmentes közlekedését szeretnék elősegíteni és a biztonságukat veszélyeztető egyéb tényezőket megszüntetni - mondta a megyei közrendvédelmi igazgató. Váradi Károly rámutatott: a gyermek gyalogosok és kerékpárosok a legvédtelenebbek, ugyanis életkorukból adódóan még nem érzékelik kellőképpen a veszélyt, ezért a tudatos közlekedési magatartás kialakításának, az erre való nevelésnek - tanórán és azon kívül is - meghatározó szerepet kell kapnia.

Ebben az "iskola rendőre" kulcsszereplő lehet - tette hozzá az ezredes, megjegyezve, hogy az adott általános iskolával szoros kapcsolatot tartó rendőr természetesen részt vesz az iskolákat érintő közlekedési kampányokban is, reggelenként az iskola előtti forgalom irányításában és segítésében, a szabálytalankodók kiszűrésében, de segítséget nyújt az iskolának a bűnmegelőzési nyomtatványok, közlemények terjesztésében, illetőleg a KRESZ- és DADA-oktatás (drog, alkohol, dohányzás, AIDS) koordinálásában is.

Váradi Károly emlékeztetett arra, hogy néhány veszprémi és balatonfüredi iskolában három évvel ezelőtt már bevezettek egy ehhez hasonló programot, a "mi rendőrünk" elnevezéssel, s a módszer jó eredményeket hozott. Az ezredes hangsúlyozta: Veszprém megyében mintegy 400 általános iskola van, a megye rendőri állománya pedig 1030 fő.

Közlése szerint szerencsés megoldás lehet az, ha egy adott iskolában azok a rendőr szülők - elsősorban tisztek - vállalnak "iskola rendőre" szerepet, akiknek éppen oda jár a gyermekük. Hangsúlyozta: elsősorban azonban a körzeti megbízottak fogják majd az "iskola rendőre" szerepet betölteni, különösen a falvakban, ahol egy rendőr 3-5 településen is ellát szolgálatot. Arra ugyanakkor ügyelnek, hogy egy körzeti megbízottra kettőnél több iskola ne jusson - tette hozzá Váradi Károly.

Az ezredes elmondta: a kormány intézkedése nyomán az elkövetkező időkben mintegy 100-150 fővel valószínűen növelni lehet majd országosan a körzeti megbízottak számát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását