2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Divat a 44-es méreten túl

Létezik egy öltözködni vágyó, túlsúlyos női réteg, amely arról álmodik, hogy divatos és vonzó legyen és gyönyörűnek érezze magát, mondja egy francia dizájner, Veronique Sibille. Az évente kétszer megrendezésre kerülő neves Pret-a-Porter párizsi divatshow,
2007. szeptember 9. vasárnap 15:02 - Hírextra
Sibille, az egykoron túlsúlyos, de mára csábosan gömbölyded idomú tervező próbál betörni a divatvilágba testesebb nők számára tervezett divatos holmikkal. A 45 éves Sibille, aki most 44-es méretet visel, hat hónappal ezelőtt alkotta meg kollekcióját 36-ostól hatvanas méretig, mert - mont elmondta - egykoron vaskos volt és soha nem talált magának csinos ruhákat. Sibille szakítani akart a fakó színekkel és a függönyszerű ruhákkal, amelyeknek semmi más funkciójuk nincs, mint a domborulatok eltakarása. Kollekcióját élénk színek és jó szabás jellemzi, egyedi részletekkel: bő nadrágok, épp megfelelő hosszúságú ruhaujjak, rejtett elasztikus részek és bátor nyakkivágások, hiszen "a gömbölyded nőknek gyakran szép mellük van" - mondta Sibille. A hajószakácsból lett tervezőnő nagy méretben gondolkodik a ruhák kitalálásánál, és azt csökkenti le kisebbekre. Vilado nevű márkája egy brit üzletlánctól kezdve neves francia boltokig sok érdeklődőt vonzott.

A francia ruhagyártók szövetségének elnöke, Jean-Pierre Mocho az AFP francia hírügynökségnek elmondta: igény van a csinos, nagyméretű ruhákra. A szakember hozzátette: nem csupán arról van szó, hogy nagyobban legyártják ugyanazokat a modelleket, hanem nagy méretekben gondolkodó, kreativ tervezők friss ötleteire van szükség. A Francia Textil és Ruha Intézet szerint növekszik a kereslet a nagyobb méretek iránt, hiszen a hölgyek magasabbak és nehezebbek lettek az évek alatt.
A francia nők 41 százaléka 44-56-os méretet hord. A 15 és 25 év közöttiek 10 százaléka és a 65-70 évesek 54 százaléka túlsúlyos vagy elhízott.

Egy francia szervezet, amely a túlsúlyos emberek hátrányos megkülönböztetése ellen küzd, megjegyezte, hogy a vaskosabbak önértékelésének szempontjából rendkivül fontos az öltözet. Allegro Fortissimo weboldalát naponta ezren látogatják. Hozzátette, hogy most is lehet kapni speciális butitkokban csinos nagyméretű ruhákat Párizsban, a kisebb méretek árának ötszöröséért.

Európában Németország és Olaszország már gondoskodott a gömbölyded nők elérhető áron való csinos öltöztetéséről, Franciaország azonban még messze van ettől. Szakértők szerint a nagy méretre az igény egyre növekszik az Egyesült Államokban és Oroszországban is.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását