2024. május 22. - Júlia, Rita

Bálint Sándor boldog lesz

Folytatódik az 1980-ban elhunyt szegedi néprajzkutató és művészettörténész, Bálint Sándor boldoggá avatási eljárása - tájékoztatta Kis-Rigó László Szeged-Csanádi megyéspüspök az MTI-t.
2007. szeptember 9. vasárnap 10:55 - Hírextra

A boldoggá avatási eljárás abban az egyházmegyében indul, melyben a jeles személy hosszú ideig élt, vagy ahol meghalt, Bálint Sándor esetében ez a Szeged-Csanádi Egyházmegye - mondta a püspök.

A kánonjogi folyamat elindítását néhány évvel ezelőtt az egyházmegye korábbi vezetője, Gyulay Endre püspök kezdeményezte - tette hozzá.

Néhány hónapja befejeződött az ismerősök, tanúk meghallgatása, illetve Bálint Sándor műveinek összegyűjtése, a munkáról vaskos jegyzőkönyv készült, s ezzel lezárult a boldoggá avatási eljárásnak az egyházmegyében folyó része - fogalmazott Kis-Rigó László.

A dokumentumokat a napokban a püspök eljuttatatta a Vatikánba, ahol a Szentté Avatási Ügyek Kongregációja folytatja a vizsgálatot, s dönt arról, Bálint Sándor élete alapján példaképnek tekinthető-e, s volt-e olyan erény, melyet hősies fokon gyakorolt. Az eljárás két-három évtől évszázadokig is tarthat - közölte a püspök.

Bálint Sándor néprajzkutató és művészettörténész, "a legszögedibb szögedi", a XX. századi magyar néprajz és folklorisztika egyik legnagyobb alakja volt, munkássága Szeged és környéke, valamint a népi vallásosság kutatásában is kiemelkedő. Tudományos munkásságát mintegy félezer közleménye, tanulmánya és könyve őrzi.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását