2024. április 29. - Péter

Lendvai az ingatlanadóról

Nincs szükség a korábbi értelemben felvetődött ingatlanadóra, de lehetőség lenne arra, hogy a már létező önkormányzati építmény- vagy telekadó értékalapúvá változzon - számolt be a szocialista frakció egyik javaslatáról Lendvai Ildikó, a képviselőcsoport
2007. szeptember 8. szombat 07:33 - Hírextra
Ezt annak alapján javasolja a frakció, hogy a konvergenciaprogram teljesítése jól halad, és érezhetők a feketegazdaság kifehérítésének első lépései, vagyis nincs szükség a lakossági terhek növelésére, vagy adóemelésre - tette hozzá .

Lendvai Ildikó cáfolta azokat a sajtóhíreket, hogy a luxusadó 100 millió forintos határát 10 millió forintra vinnék le. Közölte, létezik olyan szocialista javaslat, hogy 100 millió forint helyett 50 millió forint legyen a határ, de ezt egyelőre nem egyeztették a koalíciós partnerrel.

Lendvai Ildikó tájékoztatása szerint a frakció kiállt a konvergenciaprogram folytatása mellett, és ennek elemeként támogatják a közpénzügyi jogszabályok megalkotását. Azt szeretnék, hogy szülessen meg az alkotmány közpénzügyi fejezete is, vagyis az alaptörvény ebből a szempontból terjedjen ki az önkormányzatokra, továbbá a költségvetés hiányának és az államadósságnak a mértékét szigorú szabályozás határozza meg, és legyen olyan intézmény, ami ezt ellenőrzi.

Kérdésre válaszolva megjegyezte, a közpénzügyi javaslatok tekintetében reménykedik az ötpárti megegyezésben. A Fidesz korábbi javaslatához képest - mint mondta - annyit változtattak, hogy a létrejövő új szervezet nem kapna parlament feletti vétójogot és szélesebb feladatköre lenne, mint a Közpénzügyi Tanácsnak.

Lendvai Ildikó kiemelte, nincs szükség a ciklus egészét tekintve a konvergenciaprogram túlteljesítésére.

Kitért arra, szeretnék erősíteni a reformok baloldali karakterét, többek közt azzal, hogy a frakció megerősítette, továbbra is a regionális alapú egészségügyi pénztárak létrehozásához ragaszkodnak, mert csak ez tudja a területi különbségeket csökkenteni. Mély koalíciós konfliktushoz ez nem vezet - hangoztatta.

A reformok baloldali karakterét erősítő intézkedések közé sorolta, hogy a képviselőcsoport támogatja a polgári törvénykönyvnek a demokrácia önvédelmét szolgáló módosítását, de konzultációt kezdeményeznek egyéb változtatásokra is, a büntető törvénykönyv módosításának lehetősége érdekében.

Az MTI kérdésére a politikai vitanappal kapcsolatban beszámolt arról, hogy éles konfliktuspont nem volt, számtalan vitapont viszont igen. Vitáztak a gyermekszegénységről, az összevont rendőrség helyzetének kezeléséről, vagy arról, hogy helyes-e a feketegazdaság kifehérítéséből származó pluszbevételt az oktatásra fordítani.

Egy másik kérdésre reagálva jelezte: téma volt az aszálykár enyhítése is, de továbbra is az az álláspontjuk, hogy az élelmiszerek drágulása nem éri el a 20 százalékot, ez alatt viszont más eszközökkel is lehet segíteni, mint az élelmiszerek áfájának csökkentésével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását