2024. április 26. - Ervin

Újabb sztrájk lehet Ferihegyen

Akár többhetes munkabeszüntetés is lehet Ferihegyen, ha nem jön létre hamarosan a bérmegállapodás - mondta el a Független Hírügynökségnek a Repülőtéri Forgalmi Dolgozók Független Szakszervezetének (RFDFSZ) elnöke pénteken.
2007. szeptember 7. péntek 16:15 - Hírextra

Az érdekképviselet továbbra is szükségesnek tartja a munkaügyi közvetítők bevonását a jelenleg megrekedt tárgyalásokba a Ferihegyi repteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. (BA) vezetésével. A BA is minél hamarabb megegyezne a béremelésről, és hajlandóak a közvetítők bevonására, de csak az 5 szakszervezettel együtt ülnének le tárgyalni - közölte a társasság szóvivője. Az újabb forduló időpontja egyelőre még nincs kitűzve.

Utolsó baráti gesztusát tette meg az RFDFSZ a BA vezetése felé azzal, hogy ismét tárgyalóasztalhoz hívja a reptér vezetőit - közölte Pető Alfréd. A szakszervezet munkaügyi közvetítőket is bevonna a tárgyalásokba, mert segítségükkel már az elmúlt években is sikerült megállapodniuk a béremelésekről. A BA szóvivője elmondta: ők is támogatják a közvetítők bevonását és minél hamarabb szeretnének megegyezni a tárgyalásokon mind az 5 szakszervezettel. A vita azon megy, hogy a közvetítőkkel kiegészült tárgyalásokon kik vegyenek részt.

Az RFDFSZ szerint az ötből két szakszervezet nem is ülhetne le tárgyalni, mert nekik van egy érvényes, hosszú távú megállapodásuk a béremelésekről, így esetükben nincs munkaügyi vita a munkáltatóval. Az öt szakszervezetnek nincs egységes álláspontja, az RFDFSZ például még azt sem tudja, hogy az LDFSZ mellett a másik 3 szakszervezet leülne-e tárgyalni egyáltalán.

A BA legutolsó ajánlata egy 6,5 százalékos béremelésről szól - erősítette meg Szollár Domokos. A szakszervezeteknek nincs egységes álláspontja, de az RFDFSZ egy 9,5 százalék körüli bérfejlesztésbe egyezne bele - mondta Pető Alfréd. Szerinte a 3 százalékos különbség forintban kifejezve "csak néhány tízmillió", ezért úgy véli, hogy ez nem egy leküzdhetetlen akadály. A BA nem így számol, nem lehet milliókkal dobálózni - közölte Szollár Domokos.

Ők azt nézik, hogy milyen emelést ad a piac és a versenytársak: a Malév 5, a ferihegyi földi kiszolgálásban részt vevő Celebi Kft. pedig 6 százalékos béremelést hajtott végre. Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pedig 5,5 és 8 százalék közötti bérfejlesztést ajánlott. Ebbe tökéletesen illeszkedik a BA 6,5 százalékos ajánlata - mondta a szóvivő.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását