2024. május 14. - Bonifác

Perceken múlott-e az élete?

Vizsgálják, hogy felelős-e valaki a mentőszolgálatnál azért, hogy csak félórával riasztás után ért orvos egy autóbaleset helyszínére és az egyik sérült meghalt. Egy 34 éves veszprémi férfi hunyt el a Vas megyei Jánosháza közelében.
2007. október 21. vasárnap 08:27 - Hírextra

Két autó péntek délután ütközött össze a 8-as úton, Jánosháza közelében. A baleset okozó jármű, eddig még nem tisztázott okból áttért a szemközti sávba, majd ütközött a szemből jövő autóval. Ezután az árokba csapódott és kigyulladt - mondta Szalai Ferenc, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Az égő autóból egy barlangászcsoport tagjai mentették ki a beszorult vezetőt, ők is a feltorlódott kocsisorban várakoztak. A vétlen kocsi utasain is ők próbáltak segíteni. Hívták a mentőket, de azok az elvárt negyedóra helyett csak 32 perc múlva érkeztek a helyszínre. Az egyik utason már nem tudtak segíteni.

A szombathelyi mentőállomásról, 50 kilométerrel távolabbról indult három mentőautó a baleset helyszínére. Ideális esetben Sárvárról mehetett volna a kocsi, amely csak 20 kilométerre van a balesettől. Az az autó azonban Szombathelyre szállított beteget.

A mentőszolgálatnál kivizsgálják az esetet, hogy mindent lehetséges segítséget megadtak a sérülteknek - mondta a Független Hírügynökségnek Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Az elsődleges vizsgálatok szerint a mentőirányítók nem követtek el hibát, amikor a vasvári, répcelaki mentőket riasztották, illetve a sármelléki mentőhelikotert - tette hozzá.

Győrfi Pál közölte: az elhunyt sérült ügyében elvégzik a szokásos igazságügyi orvosszakértői vizsgálatot, amely a halál okát deríti ki. Ebből az is kiderül, hogy megmenthető lett volna-e a férfi, ha előbb érkezik a segítség.

A szóvivő arról is beszélt, hogy ez sajnos nem egyedi eset Európában sem. A fejlettebb országokban az esetek 90 százalékában tudnak negyed óra alatt kiérni a mentők, Magyarországon ennél rosszabb a helyzet: 100 esetből 78 alkalommal ér ki 15 percen belül a segítség.

A szóvivő szerint javít majd a környék mentésének helyzetén, hogy a közeljövőben átadnak egy újabb mentőállomást a 8-as főút mellett Tüskeváron.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását