2024. május 6. - Ivett, Frida

Trópusi láz Olaszországban

Olaszország északi részén több mint száz személynél jelentkeztek a chikungunya trópusi láz tünetei. Ezen a vidéken a betegséget a tigrisszúnyog terjeszti.
2007. szeptember 5. szerda 20:06 - Hírextra
A chikungunya kórokozója vírus, melyet emberről emberre a szúnyogok visznek át csípésükkel. A szúnyogok rajzása földrajzi területenként változó, tipikusan az esős évszakban, vagy az után figyelhető meg. Elsősorban Afrikában, Szaud-Arábiában, a Távol-Kelet egyes országaiban (Malajzia, Fülöp-szigetek stb.), az indiai szubkontinensen, az Indiai-óceán szigetein (Réunion, Mauritius, Seychelles) fordul elő.

A fertőzött szúnyog csípése után egy héten belül jelentkeznek a tünetek. Leggyakrabban láz lép fel, mely a legtöbb esetben néhány nap alatt megszűnik, majd mintegy 3 nap múlva ismételten emelkedik. A második lázas időszakban hidegrázás, fejfájás, hányás, erős ízületi fájdalom, és viszkető kiütések jelentkezhetnek. A legtöbb esetben ezek a tünetek 3-6 nap alatt maguktól megszűnnek. Idősek, fiatal csecsemők és terhes nők esetében elhúzódó a betegség és ritkán halálos kimenetelű is lehet.

"A vírus tovább terjedhet, de nem tudni, hogy átlépi-e Emilia Romagna tartomány határát" - mondta Walter Pasini, a Riminiben lévő egészségügyi központ vezetője.

Az már biztos, hogy Olaszországban első alkalommal jelentkezett egy trópusi járvány, ezért megelőzés gyanánt Bologna és Rimini környékén elpusztítják a szúnyoglárvákat. Ezenkívül a hatóságok azt javasolják, hogy a lakosság szerezzen be és szereljen fel szúnyoghálókat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását