2024. április 30. - Katalin, Kitti

DNS-adatbázisbővítést követel a bíró

Valamennyi brit és külföldi látogató DNS-adatát fel kellene venni az angol DNS-adatbázisba, jelentette ki szerdán Stephen Sedley bíró, ám Gordon Brown miniszterelnök és több emberjogi szervezet ezzel korántsem ért egyet.
2007. szeptember 5. szerda 20:14 - Hírextra
Anglia egyik legtapasztaltabb bírója szerint a csaknem négymillió angol DNS-információját tartalmazó adatbázis elégtelen, ráadásul az etnikai kisebbségek tagjai aránytalanul alacsony számban szerepelnek benne.

Gyakorlatilag csak az szerepel az adatbázisban, akinek meggyűlt a baja a rendőrséggel, és számos bűnöző szabadon mászkál, de ha benne lenne az adatbázisban, könnyebben fel lehetne lépni ellenük - vélekedett a bíró.

Tony Blair egyetértett a bővítés tervével, ám a jelenlegi miniszterelnök ellenzi, és mint szóvivője szerdán közölte, a brit kormánynak nem áll szándékában az egész ország lakosságát átfogó kötelező vagy önkéntes DNS-adatbázis létrehozása.

A nagy londoni reptereken amúgy is gyakran hosszú sorok kígyóznak a vámvizsgálatnál, ezért DNS-adatok ellenőrzésével és felvételével tetézni a procedúrát komoly fennakadásokat okozna - mutatott rá a szóvivő.

Nagy-Britannia DNS-adatbázisa a lakosság 5,2 százalékát öleli fel, ezzel a világon a legnagyobb, míg az Egyesült Államok DNS-adatbázisában a lakosság 0,5 százalékáról található információ.

Emberjogi szervezetek szerint egy nemzeti DNS-adatbázis, amelyben valamennyi férfi, nő és gyermek genetikai információja szerepel, számtalan visszaélésre, megalázásra és hibára adna lehetőséget.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását