2024. május 3. - Tímea, Irma

Tárgyalás a visszaküldött törvényekről

Az alkotmányügyi bizottság szerdai ülésén támogatta az Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottság indítványát, amely kivenné azt a két módosító javaslatot a települési önkormányzatok többcélú kistérségi társulásáról szóló törvényből, ami miatt a köztár
2007. szeptember 5. szerda 17:02 - Hírextra

A bizottsági ülésen a kormány képviseletében Pintérné Víg Ilona, az önkormányzati és területfejlesztési tárca főosztályvezető-helyettese kiemelte: a kabinet által eredetileg benyújtott törvényjavaslat csak olyan átsorolásokra tett javaslatot, amelyet az érintett önkormányzatok kezdeményeztek.

Répássy Róbert (Fidesz), az alkotmányügyi bizottság alelnöke közölte: pártja egyetért a köztársasági elnök aggályaival a módosító javaslatok kapcsán. Hajdu Attila (MSZP) viszont azt mondta, nem tartja törvényellenesnek Bocskaikert településnek a debreceni kistérségbe történő átsorolására tett javaslatot.

Sólyom László még július elején küldte vissza megfontolásra az Országgyűlésnek a települési önkormányzatok többcélú kistérségi társulásáról szóló törvényt. A törvénymódosítás a kistérségi társulásokról szóló törvény mellékletét módosítja, amely megállapítja a kistérségeket, a kistérségbe tartozó településeket és a kistérségek székhelyeit.

Az államfő arra hivatkozott, hogy a kistérségi beosztás megváltoztatásának rendjét a kistérségi társulásokról szóló törvény, valamint annak végrehajtási rendelete szabályozza, ezek a jogszabályok pedig úgy rendelkeznek: másik kistérségbe átsorolást a település önkormányzatának képviselő-testülete kezdeményezheti. Az államfő hivatala emlékeztetett arra, hogy az előterjesztés parlamenti vitája során az Országgyűlés elfogadott két módosító indítványt, amelyekben olyan települések kistérségi átsorolása szerepel, amelyek képviselő-testülete ezt nem kezdeményezte.

A Sólyom László által kifogásolt egyik elfogadott módosító javaslat a jelenleg a sarkadi kistérségbe tartozó valamennyi - szám szerint 11 - település átsorolására, és a sarkadi kistérség, valamint Sarkad város kistérség-központi besorolásának megszüntetéséről rendelkezett, egy másik elfogadott módosító javaslat alapján pedig Mikepércset és Bocskaikertet sorolnák át a debreceni kistérségbe.

 Az alkotmányügyi bizottság szerdai ülésén nem tudta megtárgyalni az állami vagyonról szóló törvényt, melyet a köztársasági elnök július elején szintén visszaküldött újratárgyalásra az Országgyűlésnek. A bizottság azért nem tudott tárgyalni, mert egyelőre nem érkezett módosító indítvány a törvényhez.

Az ülésen Irinyi Ferenc, a pénzügyi tárca munkatársa közölte: a kormány vizsgálja a köztársasági elnök által írtakat, azonban végleges kormányzati álláspont még nincs. Avarkeszi Dezső, a bizottság szocialista elnöke közölte: az állami vagyonról szóló törvény kapcsán a testület hétfőn újra összeül.

 Az állami vagyonról szóló, a parlamentben június 25-én elfogadott törvény az állami vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlására létrehozza a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsot, amelynek tagjait a miniszterelnök nevezi ki hat évre. A köztársasági elnök júliusi indoklása szerint a tanács tagjainak megbízatása csak igen szűk körben, lényegében alkalmatlanná válás vagy bizonyos kötelezettségszegések miatt szüntethető meg.

Sólyom László álláspontja szerint a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács a törvénnyel olyan hatáskörök gyakorlására kap felhatalmazást, amelyek a mindenkori kormány felelősségi körének lényegéhez tartoznak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását