2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Áder és Deutsch lemond

Az európai parlamenti (EP) képviselőnek választott fideszes Áder Jánosnak és Deutsch Tamásnak augusztus közepéig kell lemondania magyar országgyűlési mandátumáról.
2009. június 16. kedd 18:28 - HírExtra
Az európai parlamenti szavazáson mandátumot szerzett 22 magyar EP-képviselőből csak Áder János és Deutsch Tamás tagja a magyar Országgyűlésnek is, így csak esetükben áll fenn összeférhetetlenség.

A 2004 júniusában elfogadott EP-képviselők jogállásáról szóló törvény ugyanis kimondja, hogy az európai parlamenti képviselő nem lehet egyszerre tagja a magyar parlamentnek is.

A jogszabály szerint az EP-képviselőknek a mandátumuk megállapításától számított 60 napon belül kell az összeférhetetlenséget megszüntetniük. Ez a két hónap most hétfőtől, június 15-től ketyeg, amikor jogerőre emelkedett az Országos Választási Bizottságnak a június 7-ei választás eredményét megállapító határozata.

Eszerint tehát Áder Jánosnak és Deutsch Tamásnak augusztus közepéig kell lemondania mandátumáról.

Deutsch Tamás a Fidesz országos listáján szerzett mandátumot, így helyére bárkit jelölhet a Fidesz a listáról. Áder János viszont a Győr-Moson-Sopron megyei Csornán szerzett egyéni mandátumot, így ebben a választókörzetben időközi választást kell majd kiírni.

Áder János emellett az Országgyűlés egyik alelnöke is, így a Fidesznek ezt a pozíciót is be kell majd töltenie.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását